Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županijska lučka uprava o svom najvećem EU projektu: Završen najteži dio radova na dogradnji luke Sali

Posted On Četvrtak, 11 svibnja 2023 19:21

Napreduju radovi na dogradnji mjesne luke Sali na Dugom otoku. Riječ je o velikom EU projektu Županijske lučke uprave Zadar u sklopu kojeg je planirano proširenje luke izgradnjom obale u dužini od 149,44 metara, uređenjem zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izgradnjom lukobrana za zaštitu luke od valova, u dužini od 116 metara.

„Najteži dio radova je iza nas. Završena su 72 pilota na kojima se temelji čitava konstrukcija privezne obale. Na nju se nadovezuje lukobran koji je kombinacija 26 pilota, čije je bušenje u tijeku te nasipa koji je formiran. Vrši se predopterećenje da bi se učvrstio nasip, kako bi se na njega položili polugotovi elementi. Dosad su betonirana četiri stupa", rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Koper i Kali gradnja d.o.o. Kali, koja je do sada odradila oko 40 posto zahvata.

„Radi se o vrlo zahtjevnom i kompleksnom poslu. Nadamo se da ćemo kroz sljedećih mjesec i pol dana završiti podvodne radove, dok je rok za dovršetak svih radova do kraja ove godine", poručio je Škibola.

Kako bi se ispoštovali zadani rokovi, radit će se i tijekom ljeta. Kao i lani, Županijska lučka uprava Zadar učinit će sve što je u njezinoj moći kako bi smanjila utjecaj radova na komercijalne aktivnosti tijekom turističke sezone. Podsjetimo, prošle godine osiguran je koridor sigurne plovidbe na temelju studije koju je izradio profesor Damir Zec s Pomorskog fakulteta u Rijeci. Studija je pokazala kako je moguće uplovljavanje u luku brodicama do 12 metara dužine, do 4 metra širine i gaza do 2,5 metra i to isključivo tijekom dnevnog svjetla.

„U ovom trenutku teško mi je govoriti o mogućim izmjenama. Ubrzo ćemo s profesorom Zecom i lučkim kapetanom posjetiti Sali kako bi vidjeli na koji način omogućiti daljnju plovidbu, a s obzirom na to da se radovi odvijaju na vrhu lukobrana", istaknuo je Škibola.

Građani se mole za strpljenje koje će se isplatiti. Naime, projekt će dovesti do povećanja sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolje povezanosti Dugog otoka s kopnom. Izgradnjom lukobrana zaštitit će se nova privezna obala od vjetra i valova s jugoistoka i juga, kao i cijela luka. Predmetnim projektom luka Sali će zadovoljiti sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima, a što će značiti manje otkazanih plovidbi i kašnjenja, odnosno više zadovoljnih putnika. Kapacitet vezova značajno će se povećati sa sadašnjih sedamdesetak te će porasti i kvaliteta usluge u luci.

U jednoj od naših najznačajnijih nautičkih destinacija, koja je ulaz u Kornate, dobit ćemo sigurnu luku zaštićenu od svih vremenskih uvjeta. Veliki je to dobitak za mjesto Sali i Dugi otok, kao i za cijelu Zadarsku županiju.

Ukupna vrijednost projekta „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku" iznosi 90.554.459,65 kuna (12.018.642,20 EUR), od čega se 85% sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", dok 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pročitano 174 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA