Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Koćarski ribolov i morski otpad - KRMA

Posted On Utorak, 09 svibnja 2023 13:37

U Zadru je održan  okrugli stol pod nazivom „Koćarski ribolov i morski otpad-KRMA“ kojeg organizira Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH.

S obzirom na značaj mora i morskog okoliša za Republiku Hrvatsku problematika otpada, posebice otpada iz mora, postaje sve važnija. Ribarstvo je sektor koji može značajno doprinijeti u rješavanju problema otpada iz mora sudjelovanjem u njegovom uklanjanju kroz tzv. „Fishing for Litter“ (FfL)/ „Koćarski Ribolov i Morski otpAd (KRMA)“ praksu, odnosno sakupljanjem otpada sa morskog dna zatečenog kao prilov u mrežama tijekom koćarskog ribolova. Cilj ovog okruglog stola bio je uključiti sve relevantne dionike kako bi se ponudila moguća rješenja za donošenje nacionalnog plana gospodarenja otpadom iz mora i uspostavu sustava gospodarenja te provedbe mjere prikupljanja pasivno ulovljenog otpada putem koćarenja. 

Na događaju su danas uz  župana Zadarske županije Božidara Longina sa suradnicima i ravnatelja Uprave ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede Antu Mišuru  nazočni bili predstavnici Ureda predsjednika Vlade RH,  županija, gradova i općina, predstavnici  Fonda za zaštitu okoliša, HGK i HOK-a,  gradskih i županijskih ustanova,  lučkih uprava, koordinacija koćara, FLAG-ova te brojni drugi.

 Župan Božidar Longin u svom je govoru istaknuo kako je more od pamtivijeka imalo veliku ulogu u gospodarstvu kroz ribarstvo i pomorstvo, a danas je ona, kako je naveo još i veća jer je izravno povezana s našom najjačom gospodarskom granom – s turizmom

 “S jedne strane najribarskija smo hrvatska županija jer se na području Zadarske županije proizvodi gotovo 70 posto ukupne proizvodnje u akvakulturi u Republici Hrvatskoj, ali se i oko 35 posto ukupnog iskrcaja ulova ribe u RH događa u našoj županiji. S druge strane čisto more je i ključan dio turističke ponude.”, rekao je župan dodajući da  upravo u tom smislu Zadarska županija posebnu pozornost posvećuje zaštiti mora i morskog okoliša kroz niz aktivnosti.

“Jedna od njih, na koju smo posebno ponosni i po kojoj je Zadarska županija predvodnik i jedinstvena županija u Hrvatskoj, je Program praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja  županije, a imamo i Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora”,  istaknuo je uz ostalo župan Longin.

O ovoj važnoj  danas je bilo riječi  kroz prezentacije  i razgovor tijekom okruglog stola

Valentina Andrić iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede govorila je  o  Važnosti sustavnog prikupljanja morskog otpada za ribarski sektor, Pero Tutman iz  Instituta za oceanografiju i ribarstvo o Koćarskom ribolovu i morskom otpadu u RH- iskustva i izazovi, Anica Brlek Juren iz  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora  o Morskom otpadu i zaštiti mora, a Darko Horvat iz Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu Gospodarenje  otpadom- zakonski okvir. Na inicijativu Udruge prijatelji životinja  Luka Oman je održao predavanje pod naslovom  „ Zašto pridnene koće nikako nisu alat za prikupljanje otpada“.

Pročitano 510 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA