Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika 3. razreda smjera zrakoplovni tehničar

Posted On Četvrtak, 04 svibnja 2023 15:56
U sklopu ovogodišnje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije ASDA 2023 koja se održava u sportskoj dvorani "Krešimir Ćosić" na Višnjiku, u četvrtak 4. svibnja 2023. na izložbenom prostoru Ministarstva obrane, ministar obrane Mario Banožić uručio je ugovore o stipendiranju petorici učenika 3. razreda srednje Tehničke škole Zadar koji se obrazuju za zanimanje zrakoplovni tehničar - specijalnost ZIM (zrakoplovi i motori) i IRE (instrumenti, radio i elektronika).
 
Čestitajući učenicima ministar Banožić kazao je kako vjeruje i očekuje da će svoja usvojena znanja, prikupljeno iskustvo i stečene vještine, usmjeriti prema unapređenju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. "Svjesni smo činjenice kako je za uspješno čuvanje hrvatskog neba i zaštitu hrvatskih interesa, najznačajniji i najzaslužniji čovjek - vrhunski pilot i zrakoplovni tehničar. Ponosimo se izvrsnošću naših zrakoplovnih tehničara i posebno mi je drago što ćete i vi uskoro biti dio tima vrhunskih stručnjaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", istaknuo je ministar te dodao kako su oni prva generacija koje će se obučavati i razvijati na avionima četvrte generacije Rafale koji iduće godine dolaze u Hrvatsku i na taj će način dati doprinos Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Napomenuo je kako se ulaže i u druga borbena sredstva HRZ-a čime se će se povećati atraktivnost HRZ-a po pitanju budućih stipendista.
 
Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a Ivan Jušić kazao je kako je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske još tijekom školske godine 2017./2018., započelo s programom stipendiranja učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, a riječ je o Zrakoplovno tehničkoj školi "Rudolf Perešin" u Velikoj Gorici i Tehničkoj školi Zadar. Do sad, napomenuo je, na ovaj način stipendirano je 129 učenika te pojasnio kako se učenicima koji zadovolje uvjete dobivanja stipendije osigurava mjesečna naknada i to za učenike 3. razreda od 120,00 eura, te učenike 4. razreda u iznosu od 150,00 eura.
 
Također Ministarstvo obrane osigurava i nabavu obveznih srednjoškolskih udžbenika za korisnike stipendija koji ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.
 
Ujedno, učenici smjera zrakoplovni tehničar Zrakoplovno tehničke škole u Velikoj Gorici i Tehničke škole u Zadru provode stručnu praksu u postrojbama 91. i 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 
Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj izrazio je svoje zadovoljstvo što među ovim mladim ljudima vidi buduće pripadnike hrvatskih oružanih snaga. "Svaki mladić i djevojka koji se odluči služiti u oružanim snagama kao profesionalni vojnici zaslužuju našu zahvalu i potporu", kazao je načelnik.
 
Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je kako ovih pet mladića ima svjetlu budućnost pred sobom.
 
Učenik stipendist Dominik Konestabo kazao je kako je odabrao ovo zanimanje jer se u njemu uz stipendiju nude razne mogućnosti rada u Hrvatskoj vojsci te naglasio kako mi stipendija jako puno znači.
 
Odabirni postupak kandidata provodi Središnjica za upravljanje osobljem, a stipendije se dodjeljuju prema listama prvenstva koje se sastavljaju prema kriteriju prosjeka ocjena ostvarenih u prethodnoj godini te dodatnih kriterija.
 
Po završetku obrazovanja za zanimanje zrakoplovnog tehničara učenik stipendist upućuje se na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekao potrebna vojnička znanja i vještine u trajanju od tri tjedna, te njegovim završetkom potpisuje ugovor o vojničkoj službi u trajanju dvije godine i prima se u djelatnu vojnu službu.
 
Stipendisti dobivaju rasporede u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dužnosti zrakoplovnih mehaničara, imaju mogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja ukoliko se dokažu kroz savjestan i odgovoran rad te iskažu volju i spremnost za daljnje učenje i usavršavanje te profesionalni razvoj.
Pročitano 456 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA