Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Opatiji svečano obilježena dvadeseta godišnjica djelovanja Hrvatske zajednice županija

Posted On Petak, 28 travnja 2023 19:00

Ove godine Republika Hrvatska obilježava trideset godina lokalne demokracije, ali i dvadeset godina od osnutka krovne nacionalne udruge svih županija – Hrvatske zajednice županija.

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je u petak 28. travnja u Opatiji pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novim Vinodolskim.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju. Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, ističe premijer, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. Kao glavna načela suradnje naveo je kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. koji je rekao: „ Županije budućnosti su snažne promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva. Županije budućnosti su: digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima“.

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Konstituirajuća sjednica održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku. Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Na konstituirajućoj sjednici za prvog predsjednika Zajednice izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Na svečanom obilježavanju su, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župane hrvatskih županija među kojima je bio i župan Zadarske županije Božidar Longin, sudjelovali i brojni visoki uzvanici: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Nj. E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te brojni drugi.

Župan Božidar Longin danas je u povodu 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija rekao:

„U 20 godina postojanja Hrvatska zajednica županija postala je važan partner u kreiranju javnih politika Republike Hrvatske. Dvadesetak aktivnih radnih skupina  koje izrađuju mišljenja i implementiraju potrebe s terena u zakonodavne strukture postalo je potporni stup  Hrvatske zajednice županija. Dug je put prevaljen do današnjeg pozicioniranja i do punopravnog i utjecajnog partnera, kako na hrvatskom, tako i na europskom planu. Ovo je zajednica u kojoj zaista djelujemo zajedno i koja ruši političke barijere i različitosti te svoje djelovanje usmjeruje prema promicanju ustroja regionalne samouprave te poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija koje su čuvarice višestoljetne hrvatske tradicije. Ja kao i svi moji kolege župani sretni smo što već dugi niz godina radimo zajedno na dobrobit svih žitelja Hrvatske i što smo udruženi zajedno uspjeli utjecati na mnoge odluke i zakone.“

Pročitano 380 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA