Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija proslavila 30. rođendan

Posted On Srijeda, 19 travnja 2023 10:05

Zadarska županija proslavila je svoj 30. rođendan. U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te brojnih domaćih i stranih uzvanika , svečana sjednica Županijske skupštine održana je u Punta Skali u Petrčanima, a svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca na Gradskom groblju u Zadru.

“Kroz 30 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Ipak, Županija je uvijek bila nositelj upravljanja razvojem svoga prostora te je bila spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, Županije koja raste i razvija se velikom brzinom. Naša županija je i dalje veliko gradilište: od dječjih vrtića, niza projekata vodno-komunalne infrastrukture, navodnjavanja poljoprivrednih površina, Centra za gospodarenje otpadom do onih lučkih, od kojih izdvajamo zadarsku rivu, luku Sali i Ribarske luke Gaženica i Kali pa sve do zgrade Dnevnih bolnica i nove Medicinske škole u Zadru. Za ostvarenje svih tih projekata morate imati snažnog partnera, a mi ga imamo u Vladi!”,  rekao je župan Božidar Longin koji je zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću koji na svečanu sjednicu nije stigao praznih ruku, već s 2 milijuna eura teškom odlukom Vlade o financiranju izgradnje hospicija na Babindubu.

Uz premijera Plenkovića sjednici su, među ostalim, nazočili ministri Šime Erlić i Davor Filipović, državni tajnik Josip Bilaver, saborski zastupnici Grozdana Perić (HDZ) kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića,  zastupnici u Saboru RH Nikolina Baradić, Rade Šimičević I Renata Sabljar Dračevac, državni tajnici Silvio Bašić i Josip Bilaver, general Ante Gotovina, te brojni predstavnici gradova, općina, ustanova i institucija u Zadarskoj županiji. Svečanosti su nazočila i izaslanstva prijateljskih stranih regija – Južnomoravske regije, Podkarpatskog vojvodstva, Baranjske županije te grada Bihaća.

“Današnji govori kao i prikazani film pokazali su ogromno bogatstvo ove županije. Posebno veseli balansirani razvoj priobalja, otoka i zaleđa, izvrsno korištenje prirodne baštine i resursa, ulaganje u prometnu infrastrukturu, od autocesta, zračne luke, željeznice, trajektne luke. Zaista je bilo impresivno čuti ovih nekoliko sažetih minuta u kojima ste govorili o postignućima”, poručio je premijer Plenković.

Prema njegovim riječima, na Vladi je stvoriti okvir za još veći razvoj Zadarske županije.

“Duboko sam uvjeren da će iskoraci poput uvođenja eura i ulaska u Schengen trajno ostati kao referentni trenutak i prekretnica za razvoj zemlje. Više od 560 milijuna eura koje ste iskoristili u Zadarskoj županiji te 297 milijuna eura koje je Grad Zadar povukao za različite projekte financirane EU sredstvima, sada dobivaju novu dimenziju, uz sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, naglasio je Plenković ističući ulogu ministra iz Zadra, Šime Erlića, po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova.

Kao strateški projekt Plenković je istaknuo razvoj vodoopskrbe na području cijele županije.

“Dio spomenutih sredstava posebno je važan za jednu temu, koju mi napominju članovi Vlade i državni tajnici iz Zadarske županije, a to je vodovodizacija Zadarske županije koja je ključ za razvoj kvalitete života stanovnika. Zato smo prilikom ranijih dolazaka potpisali sporazum na temelju kojeg se radi studija za 239 milijuna eura vrijedan strateški projekt, koji će upotpuniti razvoj i postignuća o kojima ste govoril” poručio je Plenković na svečanoj sjednici za Dan Zadarske županije.

Na svečanoj sjednici tradicionalno su uručene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima, a u program su sudjelovali dječja klapa “Balinjera” iz Preka i udruga A.K.A. Cresendo.

Pročitano 454 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA