Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Zadarska županija obilježava 30 godina postojanja

Posted On Petak, 14 travnja 2023 15:33

Zadarska županija 16. travnja obilježava 30 godina postojanja.

Ustrojena prije tri desetljeća, u današnjem opsegu nastala je 1997. godine kada je njena površina smanjena i naziv promijenjen iz Zadarsko-kninska u Zadarska županija.

7.276,23 km2 površine gotovo jednako je podijeljeno na more i kopno, a posebnost županijskog područja 150 je otoka i otočića, mnoštvo kanala, morskih prolaza, razvedena obala, plodna zona Ravnih kotara i krš brdsko-planinskoga prostora.

Na području Zadarske županije 6 je gradova i 28 općina.

U trideset godina svoga postojanja Zadarska županija proživjela je mnoge promjene. Od ratom opustošenog prostora na kojem je u pojedinim dijelovima bilo potrebno izgraditi svu komunalnu infrastrukturu i pomoći stanovništvu da obnovi svoje domove, do dinamičnog prostora ugodnog življenja koji se ubrzano razvija.

„Kroz 30 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Ipak, Županija je uvijek bila nositelj upravljanja razvojem svoga prostora te je bila spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, Županije koja raste i razvija se velikom brzinom“, istaknuo je župan Božidar Longin i dodao da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima.

„Rekorde bilježe naša Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, prvenstveno onih izvozno orijentiranih“, dodao je župan te najavio da će 2023. godina prema svim pokazateljima biti još bolja, a optimizam temelji na brojnim aktivnostima i projektima koji će se realizirati.

Zadarska županija su Ravni Kotari, Bukovica, Lika, mitski Velebit, otoci, prirodna i kulturna baština, luke, ceste, bolnice, škole, no Zadarska županija prije svega su ljudi – učenici, službenici, liječnici, umjetnici, poljoprivrednici, inženjeri, sportaši, kuhari, turistički vodiči, vojnici, policajci, piloti, učitelji, umirovljenici, svi, baš svi njeni građani bez obzira žive li u malim ličkim selima, na udaljenim otocima ili velikim gradovima. Oni su ti zbog kojih Županija kao jedinica područne samouprave već 30 godina postoji.

Zato svim žiteljima čestitamo Dan Zadarske županije!

Pročitano 582 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA