Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija obilježava 30 godina postojanja

Posted On Petak, 14 travnja 2023 15:33

Zadarska županija 16. travnja obilježava 30 godina postojanja.

Ustrojena prije tri desetljeća, u današnjem opsegu nastala je 1997. godine kada je njena površina smanjena i naziv promijenjen iz Zadarsko-kninska u Zadarska županija.

7.276,23 km2 površine gotovo jednako je podijeljeno na more i kopno, a posebnost županijskog područja 150 je otoka i otočića, mnoštvo kanala, morskih prolaza, razvedena obala, plodna zona Ravnih kotara i krš brdsko-planinskoga prostora.

Na području Zadarske županije 6 je gradova i 28 općina.

U trideset godina svoga postojanja Zadarska županija proživjela je mnoge promjene. Od ratom opustošenog prostora na kojem je u pojedinim dijelovima bilo potrebno izgraditi svu komunalnu infrastrukturu i pomoći stanovništvu da obnovi svoje domove, do dinamičnog prostora ugodnog življenja koji se ubrzano razvija.

„Kroz 30 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Ipak, Županija je uvijek bila nositelj upravljanja razvojem svoga prostora te je bila spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, Županije koja raste i razvija se velikom brzinom“, istaknuo je župan Božidar Longin i dodao da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima.

„Rekorde bilježe naša Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, prvenstveno onih izvozno orijentiranih“, dodao je župan te najavio da će 2023. godina prema svim pokazateljima biti još bolja, a optimizam temelji na brojnim aktivnostima i projektima koji će se realizirati.

Zadarska županija su Ravni Kotari, Bukovica, Lika, mitski Velebit, otoci, prirodna i kulturna baština, luke, ceste, bolnice, škole, no Zadarska županija prije svega su ljudi – učenici, službenici, liječnici, umjetnici, poljoprivrednici, inženjeri, sportaši, kuhari, turistički vodiči, vojnici, policajci, piloti, učitelji, umirovljenici, svi, baš svi njeni građani bez obzira žive li u malim ličkim selima, na udaljenim otocima ili velikim gradovima. Oni su ti zbog kojih Županija kao jedinica područne samouprave već 30 godina postoji.

Zato svim žiteljima čestitamo Dan Zadarske županije!

Pročitano 366 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA