Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljeni kišni vrtovi u sklopu projekta STREAM

Posted On Petak, 31 ožujka 2023 15:46

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu projekta STREAM i predstavljanja kišnog vrta organizirala je info dan ispred Osnovne škole Krune Krstića, Područne škole na Ploči.


Okupljenima je predstavljen koncept i funkcionalnost kišnog vrta te aktivnosti projekta STREAM. Pametnim sustavima odvodnje kao što su kišni vrtovi pokušavaju se ublažiti posljedice bujičnih poplava i to upijanjem vode u upojne bunare i sadnju biljaka koje imaju veću upojnu moć.


Svoj doprinos dali su i učenici Osnovne škole Krune Krstića, Područne škole na Ploči koji su posadili biljke i time urediti školski okoliš pod motom „I mi smo posadili cvijet za bolji svijet!“.

Kišni vrt koji je izgrađen zahvaljujući projektu STREAM predstavila je ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović – Vuković, istaknuvši kako ekstremni vremenski uvjeti više nisu samo scenarij iz filmova katastrofe.

“Katastrofalna poplava iz 2017. godine nagnala nas je da pozornije pratimo klimatske promjene, tako da danas stojimo na kišnom vrtu koji na površini izgleda kao prostor za igru. No, ispod zemlje krije se prava tajna koja spada među prva ovakva rješenjima u Hrvatskoj”, poručila je Dujmović-Vuković.

OŠ Krune Krstića ima preko 500 učenika, od kojih 44 pohađa četiri razreda PŠ Ploče.


Gradonačelnik Branko Dukić je pak istaknuo kako je PŠ Ploče prošla sveukupnu obnovu.


“Obrazovanje i odgoj stavljamo na prvo mjesto i zato obrazovne institucije pokušavamo što modernije i sigurnije opremiti”, kazao je Dukić, dodavši kako je Grad spreman za izgradnju novih škola.

Uz izgradnju kišnih vrtova, kroz projekt STREAM odrađene su i mnoge druge projektne aktivnosti o kojima je govorio zamjenik  župana i voditelj CZ Zadarske županije Šime Vicković.

“Učenici ove škole imaju jedinstvenu mogućnost rano se obrazovati o opasnostima klimatskih promjena i važnosti zaštite okoliša”, poručio je Vicković.

Dodao je kako kišni vrtovi smanjuju mogućnost poplava u slučaju izlijevanja kanalizacije, umanjuju zagađenja i poboljšavaju kvalitetu površinskih i podzemnih voda te svakako unaprjeđuju zelenilo i povećavaju bioraznolikost.

                “Osobito me veseli vidjeti da su u projekt uključeni  učenici. Odgoj koji uključuje aktivan odnos prema prirodi, prema njenom čuvanju i poštivanju, hvale je vrijedan i svakako potreban. Stara je mudrost da nam priroda vraća sve ono što joj učinimo, potrudimo se da taj odnos bude dobar.”, zaključio je Vicković.

Pročitano 280 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA