Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Novim prostornim planom Zadarske županije otvaraju se nove razvojne mogućnosti

Posted On Četvrtak, 30 ožujka 2023 15:52

Skupština Zadarske županije izglasala je 8. Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije. Novim izmjenama i dopunama se, osim usklađenja s novim zakonskim regulativama, uz ostalo redefiniraju pojedine zone ugostiteljsko-turističke namjene, sportsko- rekreacijske zone, dopunjuju se uvjeti za razvoj marikulture, određuju uvjeti i područja za razvoj pojedinih infrastrukturnih projekata i slično. Ukratko, otvaraju se nove razvojne mogućnosti posebno u segmentu turizma, prometa i energetike.

Županijski prostorni planovi su krovni dokumenti prostornog uređenja u RH i njima se planiraju građevine i zahvati državnog i županijskog značaja  te daju uvjeti za realizaciju ovih zahvata u prostoru, kao i uvjeti uređenja i gradnje izvan građevinskog područja.  Ovim izmjenama i dopunama su se, uz usklađenje s postojećim stanjem, revidirali pojedini planirani zahvati i planirali poneki novi.

Kako je u ime izrađivača istaknuo ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Stjepan Gverić, ovaj Plan uz ostalo određuje lokacije turističkih zona izvan naselja u Županiji te njihovu maksimalnu površinu, vrstu i kapacitet. Granice ovih građevinskih područja detaljno se utvrđuju općinskim i gradskim planovima.

“Ovim izmjenama i dopunama omogućena je rekompozicija turističkih zona na prijedlog općina i gradova, što bi značilo smanjenje pojedinih zona, povećanje drugih, ukidanje cijelih i formiranje novih zona, bez povećanja ukupnih površina zadanih Planom.  Također, omogućena je promjena vrste,T1, T2 ili T3 kao i povećanje kapaciteta pojedinih zona u skladu s prostornim mogućnostima i uvjetima Plana”, rekao je ravnatelj Gverić prezentirajući vijećnicima Županijske skupštine novi Prostorni plan Zadarske županije.

Novi Prostorni plan donosi i  rekompoziciju zona sportsko-rekreacijske namjene izvan naselja, odnosno preoblikovanje pojedinih zona, 8 ukinutih zona, 8 novoplaniranih, dopuna uvjeta za gradnju i uređenje golf igrališta, ali i ostalih otvorenih igrališta izvan građevinskog područja. Prostorni plan određuje i uvjete za razvoj marikulture.

“Realizacija marikulture kao jednog od važnih čimbenika gospodarskog razvoja u našoj Županiji temelji se na zonama pogodnosti i ostalim uvjetima za razvoj marikulture određenim Studijom korištenja mora i podmorja čiji rezultati su uvršteni svojedobno u Prostorni plan županije. Ovim izmjenama i dopunama dopunjeni su uvjeti za razvoj komplementarnih djelatnosti na uzgajalištima kao što su turistički obilasci, organizirano ronjenje i sl. Uz ribe i školjkaše omogućen je uzgoj i drugih morskih organizama, ali s ciljem dodatne zaštite i očuvanja prostora omogućeno je i da se općinskim i gradskim planovima propišu stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti od onih propisanih Prostornim planom županije”, istaknuo je Gverić.

Važan dio Prostornog  plana su infrastrukturni sustavi koji obuhvaćaju promet i telekomunikacije, energetiku i vodnogospodarstvo. Osim pretežitog usklađenja Plana sa zahtjevima nadležnih tijela i javnih poduzeća u segmentu cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog prometa u Prostornom planu je i planiranje željezničke poveznice Zračne luke Zadar s Gaženicom, u skladu s izrađenom Studijom.

“Na području telekomunikacija, uz omogućavanje daljnjeg razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, Planom su dati i uvjeti postavljanja ove infrastrukture vodeći računa o zaštiti ljudskog zdravlja, prostora i okoliša. Vezano za energetiku, u novom Prostornom planu je predviđeno osiguravanje daljnjeg razvoja obnovljivih izvora energije, posebice većih mogućnosti postavljanja solarnih elektrana”, naglasio je ravnatelj Gverić.

Isto tako, uz omogućavanje daljnjeg razvoja, propisani su i jasniji i stroži uvjeti zaštite okoliša i prirode. Na području vodnog gospodarstva, Plan je usklađen s trenutnim projektima aglomeracija vezano za odvodnju i vodoopskrbu naselja te projektima sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina.

“Važno je istaknuti da je za ove izmjene i dopune Plana prvi puta proveden postupak Strateške procjene utjecaja na okoliš i Glavne ocjene utjecaja na ekološku mrežu. Ovim postupkom su vrednovani svi predloženi zahvati koji su bili predmetom izmjena i dopuna Plana. Temeljem zaključaka Strateške studije i Glavne ocjene pojedini zahvati su isključeni iz prijedloga Plana, dok su za ostale propisane mjere ublažavanja zahvata na okoliš i prirodu. Tako je u odnosu na prethodni Plan smanjena ukupna površina turističkih zona za oko 81 ha, a ukupna  površina sportsko-rekreacijske namjene smanjena je za oko 160 ha”, dodao je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Također, analizom prostornih mogućnosti lučkih prostora, u odnosu na prethodni Plan planirano je 11 LNT manje. Na području rijeke Krupe ukinuta je mogućnost planiranja područja za razvoj malih hidroelektrana. Nakon provedene javne rasprave obrađeno je preko 400 pojedinačnih prijedloga i primjedbi sadržanih u zaprimljenim zahtjevima javnopravnih tijela te ostalih pravnih I fizičkih osoba.

Pročitano 863 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA