Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Predstavljen EU natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ ukupne vrijednosti 786 milijuna kuna i dodijeljene prve Odluke o financiranju u okviru EU natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja"

Posted On Četvrtak, 30 ožujka 2017 08:53

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovali su u srijedu, 29. ožujka 2017. godine, na konferenciji povodom pokretanja druge faze Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“ (CEKOM), koja je u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održana u Zagrebu. Kao predstavnici Zadarske županije bili su nazočni župan Stipe Zrilić i pročelnica Ureda župana Marina Dujmović-Vuković

Osnovni cilj predstavljanja bio je informirati potencijalne prijavitelje i njihove partnere o mogućnostima i uvjetima korištenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Javnog poziva za CEKOM-e.

Također, u okviru konferencije dodijeljene su prve tri Odluke o financiranju u okviru EU natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, ukupne vrijednosti preko 26 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ financirat će se iz EU fondova, a prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima bit će na raspolaganju približno 786 milijuna kuna s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 112 milijuna kuna. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici, organizacije za istraživanje i širenje znanja (izuzev znanstvenih organizacija) i drugi pravni subjekti koji žele ulagati u istraživačku infrastrukturu. Prihvatljivi prijavitelji i partneri prethodno su odabrani u prvoj fazi (pred-odabiru) u okviru ovog natječaja koja je završena 7. studenog 2016. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da pametan rast temeljen na razvoj gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama u hrvatskom gospodarstvu s CEKOM-ima dobiva čvrste temelje, a europska sredstva investirana u projekte CEKOM-a imat će važan i mjerljiv utjecaj na razvoj hrvatskog gospodarstva.

„Ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije jedan su od ključnih generatora koji će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i biti čimbenik u podizanju dodane vrijednosti, povećanju produktivnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u sljedećih nekoliko godina.“, naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je kako će se hrvatski model gospodarskog rasta i poticanja razvoja snažne industrijske osnove visoke dodane vrijednosti koja će biti konkurentna na svjetskom tržištu bazirati na uvođenju strukturnih promjena u hrvatsko gospodarstvo kroz jačanje inovacijskog potencijala i primjenu najnovijih istraživačkih i tehnoloških dostignuća u razvoju novih proizvoda i usluga i poticanje internacionalizacije.

Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Kroz natječaj za „Podršku razvoju Centara kompetencija“ i natječaj za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sufinanciranjem vlastitih i kolaborativnih projekata istraživanja i razvoja i ulaganja u istraživačku infrastrukturu potaknut će bolju suradnju industrijskog sektora i istraživačkih organizacija u cilju kvalitetnijeg usmjeravanja rezultata istraživanja i razvoja u njihovu komercijalnu primjenu.
Među odabranim prijaviteljima  je i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcij-a sa projektom izgradnje Plavo-zelenog centra.

Plavo zeleni centar namijenjen je jačanju kompetencija gospodarskog sektora u području prehrambeno-prerađivačke industrije, područje  poljoprivrede i ribarstva kroz aktivnosti istraživanja i inovacija odnosno kroz povezivanje znanstvenog sektora i gospodarstva. Procijenjena vrijednost projekta je 42 milijuna kuna. Na ovaj način Zadarska županija poboljšat će poslovno inovacijsko okruženje te povećati aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru. Budući Plavo zeleni  centar nalazit će se u poslovnoj zoni Lonići u Bibinjama.

Pročitano 1539 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA