Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ruralni turizam Hrvatske: Četiri priznanja stižu u Zadarsku županiju

Posted On Četvrtak, 02 ožujka 2023 14:58

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo je na svečanosti u Opatiji dodijelila nagrade, povelje i posebna priznanja u sklopu desete nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

U Zadarsku županiju stižu dvije srebrne povelje te dva posebna priznanja. Srebrnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva" dobila je ruralna kuća za odmor „Mazin" u Općini Gračac, a u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka" Udruga proizvođača paškog sira. Na otok Pag stiže i posebno priznanje za uključivanje mladih u očuvanje i promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga koje je dobila Srednja škola Bartula Kašića.

Posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju smokava, maslina i slatkih delicija u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva" dobio je OPG Novaković iz Posedarja.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Za ovo tradicionalno natjecanje ukupno je prijavljeno je 160 projekata, među kojima i sedam iz Zadarske županije.

Udruga proizvođača paškog sira iz Kolana nominirala je Feštu od sira kao odličan način za promociju brenda paškog sira i otoka Paga kao zanimljive gastro destinacije, dok je Srednja škola Bartula Kašića iz Paga predstavila knjižicu recepata "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se učenici i nastavnici škole bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. OPG Boris Skroće nominirao je kuću za odmor pod nazivom projekta Odmor za srce i dušu u Mazinu. OPG Eugen Novaković iz Posedarja prezentirao je proizvodnju i preradu maslina i smokava kroz projekt Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi. OPG Mate Dušević iz Ljupča predstavio je Zlatni liker od masline sa blagotvornim učinkom na organizam i zdravlje. Morlacco d.o.o. prezentirao je jedinstven projekt Prezentacijskog centra običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja na području općine Jasenice u rekonstruiranom starom rudniku boksita, dok je Vinarija Karaba kandidirala projekt Baština vitezova templara i svoje najpoznatije vino Templar.

Fotografije: Srednja škola Bartola Kašića Pag i OPG Eugen Novaković

Pročitano 458 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA