Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano

Posted On Srijeda, 01 ožujka 2023 11:43

Ovogodišnja županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano 2023. održana je u utorak, 28. veljače u Centru za kreativne industrije Inovacija Zadar. Ova manifestacija okuplja kreativne mlade ljude i njihove mentore koji kroz umjetnost pridonose očuvanju hrvatskog jezika i književne baštine. Autori literarnih radova, njihovi mentori kao i članovi povjerenstva  imali su priliku uživati u čitanju  literarnih radova učenika  tematski i stilski raznolikih, pisanih na standardnom jeziku ali i na čakavskom i kajkavskom narječju.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Doroteja Kamber Kontić, Slavica Vrsaljko i Miro Grubić predložilo je radove učenika iz Gimnazije Vladimira Nazora, Gimnazije Jurja Barakovića i Srednje škole kneza Branimira za Državnu smotru.

U kategoriji novinarskog stvaralaštva sudjelovali su učenici sa samostalnim novinarskim radovima, tri školska lista (Spektar novi, Bolji svijet, Stručak) i dvije radijske emisije (Što je muškarac bez brkova? Preobrazba – radio–drama.) Članovi Prosudbenog povjerenstva novinari Kristina Tartaro, Šime Ćurko i Filip Matijević  konstruktivnim osvrtom na  novinarske radove za daljnje predstavljanje na državnoj razini predložili su samostalne novinarske radove učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i Gimnazije Jurja Barakovića. Uz te radove na Državnoj smotri Lidrano 2023. sudjelovat će sva tri školska lista i obje radijske emisije.

Što se tiče dramsko-scenskog izričaja na pozornici su se smjenjivali pojedinačni i skupni scenski nastupi. Vrlo detaljan i nadasve za budući rad koristan osvrt izvođačima dali su članovi prosudbenog povjerenstva Tamara Šoletić, Maja Šimić, Josip Mihatov na čelu s državnim izbornikom Ivanom Ožegovićem. Svoju priliku za nastup na Državnoj smotri dobila je Nika Radetić učenica  Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (mentorica Mirela Zubčić) i David Dragaš učenik Gimnazije Franje Petrića (mentorica Sanja Vlahović). Kao skupni dramsko-scenski nastup izabran je nastup učenika Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra Emme Jurišić i Tiane Dragaš (mentor Ivica Antić).

„Ovogodišnja smotra uistinu je bila pozornica na kojoj su zablistale učeničke istančane duše. Darovitost i originalnost naših srednjoškolskih učenika, njihov trud i želju za kreativnim izražavanjem valja nadalje poticati i njegovati jer je upravo kreativnost jedna od najvažnijih vještina koju današnji učenici razvijaju kako bi se uspješno nosili sa sve složenijim izazovima modernog življenja“, istaknula je Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole koja je treću godinu zaredom domaćin ove manifestacije, ujedno zahvalivši županu Božidaru Longinu i pročelniku Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivanu Šimuniću na pokazanom razumijevanju i pruženoj potpori.

Samo otvorenje ovogodišnje smotre uveličali su zbor i klapa Gimnazije Vladimira Nazora.

„Izvannastavne aktivnosti, posebno u radu sa srednjoškolcima, istovremeno su i veliki užitak i velika obveza. Potaknuti mlade da u školi ostanu duže no što im to redovne obveze propisuju, velika je vještina i stoga je divno vidjeti ovdje puno mladih ljudi. Vama, mentorima, koji ste, pronašli način kako motivirati svoje učenike na bavljenje riječju, zahvaljujem na entuzijazmu. Osobito to ističem danas kada se nalazimo u Mjesecu hrvatskoga jezika u kojem je nužno govoriti o jeziku kao najsnažnijem izrazu nacionalnog identiteta i poticati mlade da ga sačuvaju od nasrtaja stranih, osobito engleskih, riječi“, poručio je na otvorenju manifestacije župan Longin.

Pročitano 775 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA