Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Županijska skupština odobrila gimnazijsku djelatnost Prirodoslovno-grafičkoj školi

Posted On Četvrtak, 23 veljače 2023 20:25

Županijska skupština dala je Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru suglasnost za uvođenje nastavnog programa prirodoslovne gimnazije. Donošenjem ove odluke u Zadarskoj županiji bit će dostupni svi gimnazijski programi našim učenicima i povećat će se udio gimnazijalaca u srednjoškolskoj populaciji što je jedna od smjernica Europske unije. Također, uvođenjem gimnazijskog programa u ovu školu steći će se mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova za izgradnju nove školske zgrade.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti, između ostalog, predviđa cilj kojim se želi postići povećanje udjela srednjoškolaca upisanih u gimnazijske programe, jer gimnazijske programe kojima je svrha daljnji nastavak obrazovanja pohađa oko 30 posto učenika u Hrvatskoj što je među najnižim udjelom u odnosu na prosjek država članica EU-a od 52 posto.

Na 11. sjednici Županijske skupštine najavljeno je da bi do ljeta s radom trebala započeti stomatološka skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorima Opće bolnice Zadar, a do kraja godine trebali bi biti završeni radovi na gradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane donje.

Također, najavljeno je da će se pred vijećnicima na idućoj sjednici naći izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije.

Županijski vijećnici su prihvatili prijedloge javnih potreba u prosvjeti, tehničkoj kulturi, športu i kulturi Zadarske županije za 2023. godinu

Za provođenje Programa javih potreba u prosvjeti osigurano je 82.956.875,39 eura, a uz ostalo odnosi se na manifestacije, natjecanja i smotre na razini Županije kojima je svrha poticanje stvaralačkih sposobnosti učenika osnovnih i srednjih škola; programe izborne i fakultativne nastave u osnovnim i srednjim školama; izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u osnovnim i srednjim školama; posebne oblike rada s mladima u cilju prevencije od negativnih utjecaja; sufinanciranje cijene prijevoza učenika srednjih škola; programe u predškolstvu; izradu projektne dokumentacije za projekte u osnovnim i srednjim školama; zatim na projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“, razvojne programe Zadarske županije; projekte osnovnih i srednjih škola koji se financiraju iz fondova EU; projekte potpora za pripravništvo; financiranje troškova srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima te Centar izvrsnosti Zadarske županije za osnovne i srednje škole.

Gotovo 60.000 eura osigurano je za potrebe javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije. Na javni poziv prijavilo se 5 udruga s ukupno 6 programa.

Na poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2023. godinu prijavilo se 100 pravnih osoba sa 180 programa, a administrativnu provjeru ispunilo je 140 programa/projekata, odnosno 80 pravnih osoba, od čega 56 udruga za natjecanje, 19 udruga iz područja športske rekreacije i 5 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Za ovu aktivnost osigurano je 290.246,06 eura.

Sredstva potrebna za provođenje Programa javnih potreba u kulturi Zadarske Županije za 2023. godinu iznose 1.381.750,00 eura, a odnose se na djelatnosti dviju ustanova u kulturi - Kazališta lutaka Zadar i Narodnog muzeja Zadar.

Pročitano 537 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA