Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Bolesnicima je potrebna primjerena skrb, poštivanje njihovih prava i empatija koju svaki od njih zaslužuje

Posted On Utorak, 07 veljače 2023 08:46

Povodom 31. svjetskog dana bolesnika 11. veljače 2023. godine Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije  održalo je  konferenciju za medije, kako bi uputilo poruku brige i nade svim bolesnicima. Svjetski dan bolesnika obilježava se na dan Gospe Lurdske, na prijedlog Pape Ivana Pavla II, s ciljem podizanja svijesti o potrebama bolesnih i nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije uputilo je poruku kojom građane  podsjeća na poruku Papa Franje kako briga za bolesne zahtjeva i profesionalnost i nježnost te ih poziva da se udruže u njegovanju kulture dijaloga, komunikacije, pažnje i brige za bolesnike.

Predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije  Dubravka Finka je podsjetila da su prava pacijenata ljudska prava, ali ih nedovoljno poznajemo i koristimo u liječenju:

„Najčešće se našem Povjerenstvu pacijenti žale na nedostatak informacija. Ovo je užurbano vrijeme i svi smatraju da imaju nedovoljno vremena i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze u zdravstvene ustanove, zdravstveni djelatnici izgube strpljenje i ne daju pravilnu informaciju i dolazi do komplikacija, pa i smrti.”

Povodom Svjetskoga dana bolesnika podsjetimo se koja su naša prava u ulozi bolesnika: pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost, pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata, pravo na povjerljivost, na privatnost, pristup medicinskoj dokumentaciji, na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima i pravo na pritužbu.

Pročitano 230 puta

Zadnje objave

ožujka 09, 2023

Republika Koreja želi intenzivirati suradnju sa Zadarskom županijom

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike…
veljače 16, 2023

NAJAVA 11. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

11. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. veljače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA