Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

General Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

Posted On Subota, 21 siječnja 2023 21:01

Svečanom akademijom, mimohodom ratnih zastava ulicama Zadra, polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te svetom misom za Domovinu u crkvi sv. Šime obilježena je 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike oslobodilačke operacija Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.

Svečanoj akademiji koja je održana u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su, uz ostale, predsjednik Vlade Andrej Plenković sa šest ministara u Vladi RH, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, predstavnici MORH-a i OSRH, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, zapovjednici ratnih postrojbi, sudionici operacije i brojni drugi uzvanici.

”Te devedesete su bile jedinstvene i neponovljive. Hrvatska vojska, hrvatska policija i branitelji temelj su Hrvatske. Sve ovo što ostvarujemo dugujemo ljudima koji su tada dali najviše. Vlada RH će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima. Vodit ćemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve", poručio je premijer Plenković.

U svom je obraćanju ratni zapovjednik operacije general Ante Gotovina podsjetio u kakvim se teškim uvjetima provodila VRO Maslenica te istaknuo da je zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda.

“Bili smo vojska koja se tek ustrojavala. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, spojiti sjever i jug naša misija. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo je presudno za kasnije operacije. Generacije koje rastu duguju zahvalnost i poštovanje jednom vremenu i njegovim ljudima”, rekao je Gotovina prisjetivši se kako se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. 'udruženog zločinačkog pothvata', ali da je istina pobijedila.

"Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti", ustvrdio je general Gotovina.

Župan Božidar Longin istaknuo je da je VRO Maslenica u sam početak 1993. godine, ponajprije žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Dala nam je snagu za nove vojne i svekolike uspjehe nakon najtežih ratnih stradanja i patnji. Maslenica nije bila najveća operacija u Domovinskom ratu, no simbolizirala je veliki preokret. Njen značaj bio je vidljiv u činjenici da je bila strateški temeljito pripremljena te, prije svega, moralna akcija kojom je jasno upućena poruka da su hrvatska država i hrvatski narod spremni i sposobni osloboditi okupirana područja“, ustvrdio je župan.

U sklopu obilježavanja obljetnice organizirana je i izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske i MUP-a te međunarodni turnir u sjedećoj odbojci.

Pročitano 801 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA