Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projektom STEM COUNTY u 13 škola uredit će se učionice za darovite učenike

Posted On Utorak, 24 siječnja 2023 18:20

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY”. Za cilj je imala predstavljanje projekta dionicima i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM područjima. Pojam STEM kratica je engleskih riječi za četiri područja obrazovanja: znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji - osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te pet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

 „Brzina tehnološkog razvoja danas se više i ne mjeri u godinama, već gotovo u satima stoga je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav, kurikule, ali i prostore u kojima se takva discipline podučavaju. Primijetit ćete da smo odabrali i škole na otocima, i u na obali, ali i u zaleđu. Cilj je što većem broju učenika, bez obzira pohađaju li malu otočku školu s tek jednim razredom po generaciji ili veliku gradsku, pružiti jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području“, istaknuo je župan Božidar Longin

„Grad Zadar nastavlja s modernizacijom opreme i edukacijom nastavnika, kako bi se uz darovite učenike hrvatsko društvo proguralo u vrh tehnološke zajednice. Zahvaljujem obrazovnim djelatnicima koji su pokazali da je njihovo zanimanje misija, a ne samo radno mjesto“, dodao je gradonačelnik Branko Dukić, a okupljenima se obratio i Haakon Blankenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške, zemlje koja je partner u projektu i koja ga je financijski podržala.

U sklopu početne konferencije održana je i panel rasprava na temu „Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika te motivirati učenike na daljnje obrazovanje u STEM području?“

Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva" koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Pročitano 785 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA