Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Butković otvorio dječji vrtić u Privlaci i spomenik privlačkim sabunjarima

Posted On Ponedjeljak, 16 siječnja 2023 16:01

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji župana Božidara Longina i državnih tajnika Josipa Bilavera i Marije Pletikose obišao je projekte lučke infrastrukture koji se trenutno provode u gradu Ninu i općini Privlaka. Riječ je o radovima na sanaciji mulova u luci Nin, sanaciji pokosa na Sabunikama te 2,3 milijuna eura vrijednom projektu produbljenja Privlačkog gaza.

Privlački gaz je u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz koji će produbljenjem postići skraćenje plovidbe za gotovo 12 nautičkih milja za brodove koji plove ispod Virskog mosta prema Povljanskom kanalu i Ljubačkom zaljevu. Ministarstvo i Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos sufinanciraju Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave, Grad Nin te općine Privlaka, Vir i Vrsi.

„Dobro je da na čitavoj obali, ne samo ovdje u Zadarskoj županiji, ima kvalitetnih projekata. Moram podsjetiti da je u ovoj županiji ostvaren prvi europski projekt, potpisan i završen u Hrvatskoj, a to je luka u Tkonu. Čestitam Zadarskoj županiji na pripremi projekata vezanih uz ulaganja lučku infrastrukturu, obnova riva, lukobrana. Smatram da je dobro što koristimo europska sredstva koja će nam biti i na raspolaganju i u novoj perspektivi što kroz koheziju, što kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti“, istaknuo je ministar Butković.

Uz obilazak radova na lučkoj infrastrukturi, u Privlaci je svečano otvoren novi mul u Privlaci i spomenik privlačkim sabunjarima.

„Mul u Privlaci nakon dugo je vremena obnovljen gdje sada stoji i spomenik na naše vrijedne sabunjare. Uz veliku potporu Županijske lučke uprave i resornog ministarstva počast našim sabunjarima i njihovoj tradiciji zauvijek će živjeti u našim srcima“, kazao je načelnik Privlake Gašpar Begonja koji je potom izaslanstva Vlade RH, Zadarske županije i susjednih jedinica lokalne samouprave pozvao na svečano otvorenje novog dječjeg vrtića Sabunić u čiji je izgradnju uloženo 2 milijuna eura, a s ukupnom površinom od oko 1000 metara kvadratnih moći će primiti do 80 djece.

„Niz je projekata koji se provode na području naše županije, a posebno smo aktivni na području investicija u lučku infrastrukturu o čemu smo se i danas osvjedočili. Sinergija je riječ koju često spominjemo i to s razlogom, jer je upravo sinergija nas s lokalne i regionalne razine s Vladom RH zaslužna za niz aktivnosti kvalitetnih projekata“, istaknuo je župan Longin uputivši zahvalu potpredsjedniku Vlade Butkoviću i državnim tajnicima na odličnoj suradnji sve ove godine.

Pročitano 515 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA