Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježeno 75 godina postojanja Jadrolinije

Posted On Utorak, 06 prosinca 2022 10:31

Bivši i sadašnji zaposlenici, partneri te brojni gosti i uzvanici među kojima i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Rade Šimičević, saborski zastupnici, župan Zadarske županije Božidar Longin I mnogi drugi , okupili su se u Zadru na brodu „Marko Polo“ na proslavi 75. godišnjice osnutka Jadrolinije, najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

Od samog svog osnutka 1947. godine Jadrolinija ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta.

“Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine! Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj  energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija  u obalnom linijskom prijevozu.“, kazao je Sopta te istaknuo kako se tijekom zadnjih nekoliko godina floti pridružilo 5 brodova, dok se sljedeće godine  očekuje nabavka novih brodova.

O Jadroliniji kao lideru hrvatskog pomorstva i brodarstva te važnosti tvrtke i njene djelatnosti za Republiku Hrvatsku govorio je i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

“Jadrolinija znači život, znači sigurnost i konekciju. Kada nitko ne vozi, Jadrolinija vozi, kada treba spasiti unesrećene Jadrolinija je tu koja pomaže i uskače bilo da je bura ili jugo ili bilo koja druga vremenska nepogoda. Također, oni otočani koji se voze svakodnevno znaju da se na Jadroliniji čita i uči, da se odmara, rađa i da se zapravo život živi na Jadroliniji”, istaknuo je državni tajnik Bilaver.

Velika 75 obljetnica bila je motivom za snimanje dokumentarnog filma “Linija života” o najvećem hrvatskom brodaru pod redateljskom palicom Dubravka Merlića. Trideset minuta filma presjek je samo djelića toplih ljudskih priča koje potvrđuju Jadrolinijinu krilaticu – linija života.

“Motivacija cijele ekipe bila je divna, uživali smo, svi volimo Jadrolinijine linije i brodove i ljude tako da se nadam da smo uspjeli prenijeti atmosferu ljudi iz Jadrolinije koji rade za ljude s otoka i izvan sezone. To je zapravo najvažnija funkcija Jadrolinije” – kazao je Dubravko Merlić.

Tvrtka danas broji 1 800  zaposlenih, od čega gotovo 75% čine pomorci. Uz održavanje 34 koncesionirane linije u Hrvatskoj i četiri linije u međunarodnom prometu, Jadrolinija omogućuje povezivanje hrvatskih otoka s kopnom i aktivno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude. Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se gotovo 24 sata na dan. Jadrolinijina flota trenutno broji 53 broda i to, 36 trajekata za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, 3 trajekta za međunarodne linije i 4 klasična broda.

 

Foto: Zvonko Kucelin

Pročitano 827 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA