Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Verbalno zlostavljanje boli jače od udarca

Posted On Srijeda, 23 studenoga 2022 09:06

Većina ljudi nasilje povezuje isključivo sa fizičkim zlostavljanjem. Međutim, agresivnost se vrlo često manifestira i u obliku verbalne komunikacije koja uključuje vrijeđanje, korištenje pogrdnih riječi i ponižavanje što može imati jednako teške posljedice. Društvene mreže postale su pogodno tlo za vrijeđanje, a žrtva tog verbalnog nasilja može biti bilo koja žena, bez obzira na obrazovanje, starosnu dob, nacionalnost ili položaj u društvu. Neke skupine žena posebno su na meti verbalnog nasilja primjerice djevojke, političarke, novinarke, sportašice ili žene iz javnog života. Upravo su o ovoj temi na panelu „Bole li riječi“ u Zadru govorile potpredsjednica Sabora RH Sabina Glasovac, vijećnica u Skupštini Zadarske županije Nevenka Marinović, novinarka HRT-a Zrinka Grancarić, natjecateljica u body buildingu i fitness trenerica Vanja Tokić, voditeljica grupe za maloljetničku delikvenciju Službe kriminalističke policije PU Zadarske Ljiljana Gašperov-Dujmović, zamjenica ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadarske županije Martina Buljat i stručna radnica Odjela za djecu, mladež i obitelj Amanda Šikić-Vernik. Sve sudionice su bile složne u činjenici da žene kasno prepoznaju verbalno nasilje koje obično vodi do onog fizičkog, da kroz razne poslove često trpe i kritike i omalovažavanja, da se nasilje najčešće pojavljuje u krugu obitelji, a posebno veliki problem predstavljaju  razne komunikacijske platforme putem kojih se širi neprimjerena komunikacija. Zato treba javno govoriti o tom problemu, upozoravati i djecu učiti od malih nogu o primjerenoj odnosno neprimjerenoj komunikaciji. Govorilo se o tome kako prepoznati verbalno nasilje, u kojem ga trenutku prijaviti policiji i koja je uopće granica za toleranciju. Na nasilje svakako treba reagirati, suprotstaviti se bilo kakvom obliku verbalnog nasilja i poraditi na sebi kako bi stekli samopouzdanje.

Panel je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  organizirala Dalmatinska podružnica HUOJ-a predvođena voditeljicom Vlatkom Vučić-Marasović te u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Zadarske županije i Narodnim muzejem Zadar.

Pročitano 983 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA