Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Iz Tirola stiže 16 vatrogasnih vozila u Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 22 studenoga 2022 08:28

Iz Tirola uskoro stiže čak 16 vatrogasnih vozila u Zadarsku županiju. Rezultat je to uspješnog posjeta zadarskog izaslanstva toj austrijskoj saveznoj državi.

Naime, u pokrajinskoj vatrogasnoj školi smještenoj u gradu Telfsu održan je koordinacijski sastanak vatrogasnih zajednica Tirola i Zadarske županije. Domaćine su predstavljali voditelji projekta imenovani od strane savezne Vlade Tirola Peter Logar i Hubert Ritter te glavni vatrogasni inspektor Tirola Alfons Gruber, dok su iz Zadarske županije, uz predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željka Šošu i Mateja Rudića, sastanku nazočili zamjenik župana Šime Vicković te čelni ljudi nekoliko gradova i općina.

„Na sastanku je utvrđeno kako je dosadašnja suradnja između Vlade Tirola i njihove Vatrogasne zajednice s nama bila na iznimnoj razini te će se projekt kojim Vlada savezne pokrajine Tirol vatrogasnim postrojbama donira rabljena vozila i opremu u izvrsnom stanju nastaviti i u sljedećoj 2023. godini“, kaže predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Inače, projekt Tirol za hrvatsko vatrogastvo provodi se 14 godina na područjima kontinentalnih županija, a suradnja Tirola i Zadarske županije kao jedine na obali započela je 2020. godine s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ražanac. Proširenjem projekta na Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije tijekom 2021. i 2022. godine vatrogasnim vozilima i opremom opremljeni su DVD-i Sukošan (1), Stankovci (2), Polača (2), Tkon (2), Pljusak-Nin (2), Žegar (1), Povljana (1), Starigrad-Paklenica (1), Rava (1), Pakoštane-Vrgada-Vrana (1).

U novoj donaciji vatrogasne opreme i vozila najavljenoj tijekom iduće godine u Zadarsku županiju stići će ukupno 16 vozila koji će biti namijenjeni DVD-ima iz Benkovca, Nina, Obrovca, Paga, Preka, Privlake, Sv. Filipa i Jakova, Starigrada te s otoka Ista i Molata. Dobrovoljna vatrogasna društva koja se opremaju u sklopu programa moraju ispunjavati uvjet da posjeduju funkcionalnu garažu za vatrogasna vozila koja će im biti donirana.

„Na sastanku je, uz ostalo, potvrđena donacija čak pet vatrogasnih vozila za spašavanje s visina (auto ljestvi) i to po jedna za svaku profesionalnu vatrogasnu postrojbu s područja županije. O značaju ovakve donacije govori podatak da nova auto ljestva košta milijun eura, a rabljena najmanje sto tisuća eura. Prvo takvo vozilo će u Zadarsku županiju stići u jesen sljedeće godine za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Benkovca“, najavio je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Uz to, Vatrogasna zajednica Zadarske županije tijekom boravka u Tirolu već je preuzela kombi vozilo koje će služiti za prijevoz vatrogasaca iz cijele županije na obuke, usavršavanja, intervencije i sl.

„Zadarska županija zahvaljuje gospodi Peteru Logaru i Hubertu Ritteru što su prepoznali rad vatrogasaca s područja naše županije i na ovaj način pomažu vatrogasnim postrojbama, ali i jedinicama lokalne samouprave donacijom kvalitetnih vatrogasnih vozila“, poručio je zamjenik župana Šime Vicković.

Pročitano 987 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA