Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Škabrnji obilježen Dan sjećanja na stradanje u Domovinskom ratu

Posted On Petak, 18 studenoga 2022 18:11
Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u zaseoku Ambar, slijedila je Kolona sjećanja i odavanje počasti kod Spomen obilježja masovne grobnice i sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. „Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu“, poručio je tom prigodom mons. Puljić.

Nakon mise uslijedila je spomen hodnja Korak po korak te odavanje kod Središnjeg križa na mjesnom groblju sv. Luke. Počast žrtvama Škabrnje, uz više tisuća ljudi, odala su brojna izaslanstva: Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanstvo Hrvatske zajednice županija predvođeno zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Vickovićem i županom Šibensko-kninske županije Markom Jelićem, izaslanstva udruga gradova i općina te brojni drugi.

Dan ranije, u spomen na žrtve Škabrnje vijence su položila izaslanstva Vlade RH i Sabora koje su predvodili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nakon odavanja počasti, u pratnji župana Božidara Longina posjetili su Osnovnu školu Vladimira Nazora, simbol poslijeratnog oporavka i novog uzleta Škabrnje.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

Foto: MORH/Vlada RH

Pročitano 206 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA