Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u Koloni sjećanja u Vukovaru

Posted On Petak, 18 studenoga 2022 22:44

Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" danas je obilježena 31. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije tog grada, a središnji događaj je bila tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. U koloni su sudjelovali brojni branitelji, gosti, izaslanstva hrvatskih županija te državni vrh. Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama prestao je 18. studenog 1991.godine.
Danas je u Vukovaru održana središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani grada, a izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Božidar Longin uz kojeg su bili i potpredsjednik Skupštine Željko Šoša te pročelnik UO za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

Župan Longin je  danas u Vukovaru  istaknuo: 

“Vukovar je simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, a tragedija koja se dogodila ovdje u Vukovaru i Škabrnji trajno će ostati  upisana u sjećanje hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se  dogodio na ovom prostoru i koji se više nikad ne smije ponoviti. Naša je obaveza  iskazati poštovanje i sjećanje na žrtvu, pokloniti se svima čijom je krvlju natopljena ova zemlja. Sinoć sam posjetio Škabrnju i odao počast žrtvama, kao što to činim više puta tijekom godine jer je riječ o mojoj županiji, a  kao župan nikada nisam bio u Koloni sjećanja u Vukovaru. Zato sam  ponosan  i ponizan  ove godine kročiti križnim putem zajedno s hrvatskim braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske, ali po prvi puta i s danas odraslim ljudima koji su kao djeca preživjeli ratna razaranja Vukovara.”

Nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima,  članovima obitelji ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te po prvi puta onima koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara krenuli su u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara.

Župan Božidar Longin zajedno s ostalim kolegama županima bio je  dio  izaslanstva uz vijenac domaćina Vukovarsko-srijemske županije, a izaslanici svih Županija odali su počast   u ime Hrvatske zajednice županija.

Pročitano 429 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA