Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u Koloni sjećanja u Vukovaru

Posted On Petak, 18 studenoga 2022 22:44

Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" danas je obilježena 31. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije tog grada, a središnji događaj je bila tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. U koloni su sudjelovali brojni branitelji, gosti, izaslanstva hrvatskih županija te državni vrh. Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama prestao je 18. studenog 1991.godine.
Danas je u Vukovaru održana središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani grada, a izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Božidar Longin uz kojeg su bili i potpredsjednik Skupštine Željko Šoša te pročelnik UO za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

Župan Longin je  danas u Vukovaru  istaknuo: 

“Vukovar je simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, a tragedija koja se dogodila ovdje u Vukovaru i Škabrnji trajno će ostati  upisana u sjećanje hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se  dogodio na ovom prostoru i koji se više nikad ne smije ponoviti. Naša je obaveza  iskazati poštovanje i sjećanje na žrtvu, pokloniti se svima čijom je krvlju natopljena ova zemlja. Sinoć sam posjetio Škabrnju i odao počast žrtvama, kao što to činim više puta tijekom godine jer je riječ o mojoj županiji, a  kao župan nikada nisam bio u Koloni sjećanja u Vukovaru. Zato sam  ponosan  i ponizan  ove godine kročiti križnim putem zajedno s hrvatskim braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske, ali po prvi puta i s danas odraslim ljudima koji su kao djeca preživjeli ratna razaranja Vukovara.”

Nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima,  članovima obitelji ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te po prvi puta onima koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara krenuli su u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara.

Župan Božidar Longin zajedno s ostalim kolegama županima bio je  dio  izaslanstva uz vijenac domaćina Vukovarsko-srijemske županije, a izaslanici svih Županija odali su počast   u ime Hrvatske zajednice županija.

Pročitano 201 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA