Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

“Poskoci” obilježili 32. obljetnicu osnutka

Posted On Subota, 15 listopada 2022 08:38

Specijalna jedinica Policijske uprave zadarske, Poskoci  obilježila je 32. obljetnicu osnutka. Proslava je započela polaganjem lovorovog vijenca kod  Spomen sobe poginulih pripadnika, a nastavljena je postrojavanjem bivših pripadnika ispred nekadašnjeg odmarališta "Čazma" na Relji, te polaganjem vijenaca ispred središnjeg križa Gradskoga groblja u Zadru, svetom misom i svečanom akademijom u Kneževoj  palači.

Osm pripadnika udruge i članova obitelji poginulih specijalaca, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog saboa Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH  i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, župan Božidar Longin, načelnik PU zadarske Anton Dražina, predstavnik Grada Zadra Tihomir Bakarić te general Ivica Ušljebrka.

Nakon prkazivanja filma o specijalnoj postrojbi, o njihovoj ulozi u Domovinskom ratu govorio je predsjednik Udruge, Petar Strmota, napominjući kako su Poskoci osnovani od svega 30-akpripadnika te da su na prvu crtu bojišnice morali iako su tek započeli s psihofizičkm pripremama za redarstvenike.

Vrjeme kada su osnovani obilježeno je jednim od najtežih događaja u Domovinskom ratu koji se i danas zove krvavim Uskrsom u kojemu je poginuo Josip Jović, prva žrtva rata. Kasnije je u Polači poginuo i prvi pripadnik "Poskoka, Franko Lisica, te još četvorica: Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić.. Prvi zapovjednik ove postrojbe bio je Đuro Župan, a nakon njega specijalnu postrojbu preuzeli su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

U prigodnom govoru župan Božidar Longin je rekao kako je Hrvatska policija imala  posebnu ulogu među hrvatskim braniteljima i dodao: „ Vi, Poskoci, specijalna jedinica sastavljena od 30 pripadnika koji su završili tečaj za  hrvatske redarstvenike, bili ste oni koji ste prvi stali na branik Domovine. Vaša ratna priča bila je teška. Uostalom, kao i sve ratne priče. Ratni put vodio je od Polače i pogibije Franka Lisice, prve žrtve Domovinskog rata na našem području, nastavio se preko Lišana Ostrovičkih, Kruševa, Pridrage, Jasenica sve do mitskog Velebita na kojem ste konačno izborili slobodu.“ Dodao je kako su  u Domovinskom ratu žitelji Zadarske županije proživjeli  neopisivo teške trenutke. Izgubili su svoje najmilije, uništeni su im domovi, ukradeno im je sigurno i više od 4 godine života.

„Ipak, a znate to dobro svi vi i vaše obitelji, posebnu žrtvu podnijeli su hrvatski branitelji koji su Domovini darovali svoju mladost, svoju snagu, svoje zdravlje, svoje živote.  Doprinos Specijalnih postrojbi MUP-a u Domovinskom ratu velik je, a možda u javnosti i nije dovoljno predstavljen. Obljetnice poput ove prigoda su da te uspjehe istaknemo, kao i da podsjetimo na žrtvu poginulih i ranjenih te  svojoj budućnosti – djeci i mladima, prenesemo pravu istinu o pravednom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.“, dodao je još župan Longin.

U nastavku proslave, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar otvorena je izložba fotografija Specijalna policija u Domovinskom ratu.

Pročitano 959 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA