Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završna faza izgradnje vodoopskrbne mreže Zadarske županije: Nakon izrade projektne dokumentacije kreću radovi vrijedni 1,8 milijardi kuna

Posted On Utorak, 04 listopada 2022 20:37

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnici i ostali gosti nazočili su u Domu Zadarske županije potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar.

Sporazum o izradi dokumentacije za poboljšanje vodoopskrbne mreže Zadarske županije, vrijedan oko 50 milijuna kuna, potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar, direktor Tomislav Matek.

„Danas je povijesni dan za Zadarsku županiju jer se ovim sporazumom stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije. Od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu. Jednako tako, obnovom cjevovoda i prateće infrastrukture smanjit će se postojeći gubitci vode koje ima Vodovod Zadar, a omogućit će se i nesmetana opskrba vodom svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece kada je znatno veći pritisak na vodovodnu mrežu. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog projekta, posebice Vladi RH i Andreju Plenkoviću“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

„Projekt je osmišljen tako da moramo izgraditi 540 kilometara cjevovoda uključivo i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima, isto tako i gradnju desalinizatora na Silbi, Premudi i Olibu. Ne treba zaboraviti ni zaleđe, te podvelebitski i lički dio Zadarske županije“, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Direktor zadarskog  Vodovoda Tomislav Matek istaknuo je da će se realizacijom ovog projekta dugoročno smanjiti gubitak vode i omogućiti nesmetana dostava vode svim domaćinstvima.

„Ovo je najveći projekt vodoopskrbne infrastrukture na području cijele Hrvatske, a kada se realizira Zadarska županija će imati riješenu vodoopskrbu na svom cijelom području i bit ćemo mirni najmanje 50 godina. Projekt uključuje i izgradnju pročistača na Dolcu nakon čega više neće biti zamućivanja vode, izgradnju novih crpnih stanica čime ćemo riješiti problem dostave vode prema visokim zonama, izgradnju novih podmorskih cjevovoda koji uključuje i izgradnju novog cjevovoda prema otoku Ugljanu. Ovo je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za Vodovod, Zadarsku županiju i Grad Zadar“, naglasio je Matek.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom koji će koji ima za cilj dovesti vodu u sve dijelove Zadarske županije, osobito na otoke, a u konačnici bi trebao vrijediti više od milijardu i osamsto milijuna kuna,

„Kao što znamo, pitanje vodno-komunalne infrastrukture je jedan od ključnih prioriteta, kako župana, tako i načelnika i gradonačelnika. Vlada je tu da im u tom procesu pomogne“, kazao je Plenković.

Glavni strateški cilj ovog Sporazuma je ostvarenje tehničkih, pravnih, organizacijskih i financijskih preduvjeta za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije tijekom realizacije Projekta te obuhvaća Izradu novelacije Studije izvodljivosti i aplikacijskog paketa, sa svim pratećim dokumentima uključivo okolišni elaborat, izradu projektne dokumentacije i izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga.

Pročitano 496 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA