Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Vinfest Benkovac: Šampion desertno vino Stjepana Vučemilovića

Posted On Nedjelja, 04 rujna 2022 19:40
Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝ Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝

Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝. Na ocjenjivanje je ukupno pristigao 101 uzorak i to u četiri kategorije – bijelo i crno vino na tržištu te bijelo i crno vino u postupku proizvodnje.

Za najbolje vino, odnosno šampiona 13. Vinfesta u Benkovcu s dodijeljenim 91 bodom proglašeno je desertno vino Maraština - Malvasija Dubrovačka Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Najaboljom Maraštinom s dodijeljenih 89 bodova proglašena je Maraština 2021. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih. Najbolja Plavina, s 85 bodova, je Plavina 2020. Ker-Vina iz Nadina.

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje s 85 bodova je Maraština 2021. proizvedena u OPG-u Škaulj iz Nadina, dok je šampion crnih vina u postupku proizvodnje, s osvojenih 89 bodova Merlot - Cabernet sauvignon Vinarije Degara iz Zadra.

Šampion bijelih vina na tržištu, s dodijeljenih 89 bodova je Maraština 2021. Vinarije Jokić, a šampion crnih vina na tržištu s 90 bodova je Cuvee Trifun 2016, Cabernet Sauvignon – Merlot – Syrah, Vinarije Poljak iz Zadra.

Najbolji vinari su odabrani prema procjeni i analizi posebne ocjenjivačke komisije koju je predvodila rukovoditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Ivana Alpeza. Ona je istaknula kako je ovo ocjenjivanje bilo specifično po mnogo čemu, između ostalog i po tome što postojedvije grupe vina, vina na tržištu i vina u postupku proizvodnje.

„Vina u postupku proizvodnje ove godine, osobito u kategoriji crnih vina, pokazala su ozbiljnost proizvođača koji su poduzeli sve kako bi proizveli kvalitetno vino. No, činjenica da je ove godine bilo puno vina iz proizvodnje i to također crnih i ne samo iz prethodne berbe nego i onih od dvije godine koja već dozrijevaju, govori dovoljno o tome da vinari znaju što znači proizvesti ozbiljno, zrelo, sljubljeno, i vino koje će kada se otvori biti za gušt i užitak“, navela je Alpeza.

Sve nazočne u Kaštelu Benković pozdravio je zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, naglasivši da svih ovih 13 godina dolazi na festivale vina u Benkovcu, potvrdivši činjenicu da je iz godine u godinu postignut veliki napredak u kvaliteti proizvodnje vina. Istaknuo je da će Zadarska županija i dalje biti partner svim vinarima, naglasivši kako je iznimno važno osnivanje Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije, kroz koju će županija dodatno poticati vinare kako bi u konačnici nastavili postizati vrhunske rezultate u proizvodnji vina i marketinškoj prezentaciji.

„Nastojimo brendirati našu županiju kao eno-gastro destinaciju, a naša vina su nam u tome jedan od najvažnijih uzdanica“, kazao je Vicković.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, manifestacija je nastavljena zabavnim dijelom programa uz nastup domaćih klapa iz Benkovca, Ženske klape ˝Kotaranke˝ i Muške klape ˝Asseria˝.

Pročitano 1198 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA