Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan primio djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja

Posted On Srijeda, 17 kolovoza 2022 15:36

Župan Božidar Longin primio je danas u Domu Zadarske županije djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja kojima je Zadarska županija organizirala desetodnevni boravak u Zadru. Na prijemu su bili i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te u ime ukrainskog veleposlanstva Nina Kyrylych, supruga Nj.E. Vasilja Kyrylycha, veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj.

Župan Božidar Longin je poručio kako prijateljima u nevolji treba pomoći te da mi jako dobro razumijemo što znače ratna stradanja I svakodnevno granatiranje. “Jednaka prijateljska pomoć stigla je iz Ukrajine za vrijeme našeg rata u Hrvatskoj” rekao je Longin I poželio ugodan boravak u Zadarskoj županiji, da ju što bolje upoznaju te da im ostane u lijepom sjećanju.

Na današnjem susretu u Zadarskoj županiji, voditelj predstavništva Europske komisije Ognian Zlatev obrazložio je odgovornost i strateške interese Europske Unije za pomoć Ukrajini, te se dotaknuo mogućnosti da Ukrajina postane država članica.

Da zaborave na strahote rata i koliko god mogu i na bol koju nose u sebi, poručila im je Nina Kirilić, supruga veleposlanika Ukrajine Vasilija Kirilića. Na vrlo emotivan način ona je izrazila duboku zahvalnost i Zadarskoj županiji na pomoći i tome što su pružili ovo kratko utočište djeci koja su vidjela i prošla ono najgore u životu.

Podsjetmo, Zadarska županija je u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala prijem i smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja, uzrasta od 6 do 18 godina u razdoblju od 11. do 21. kolovoza 2022. u Zadru.
U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece. Naši će gosti iz Ukrajine tijekom boravka, uz atraktivne lokacije u Zadru, posjetiti i kraljevske gradove Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko.
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj izradili su i Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu.

Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku, te na napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice Rječnika prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova, te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Mrežom upravlja Europska komisija, a naš zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 

Pročitano 350 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA