Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

24. PagArtFestival – Muzika i priča

Posted On Ponedjeljak, 01 kolovoza 2022 15:02

Za svoje 24. izdanje PagArtFestival priprema četiri koncerta i jednu predstavu.

U glazbenom dijelu, festival ostaje vjeran svom konceptu ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku. Ovogodišnji program tradicionalno će se otvoriti 1. kolovoza recitalom pijanista Lovre Pogorelića, porijeklom Pažanina. U crkvi sv. Frane izvest će Transcendentalne etide F. Liszta koje predstavljaju sam vrh pijanističke literature i veoma se rijetko izvode, u Hrvatskoj gotovo nikad.

U istom prostoru 8. kolovoza nastupit će Vlorent Xhafaj s jednako rijetkim i uzvišenim programom od dvije suite za violončelo solo J. S. Bacha, uz koje će ovaj sjajni albansko-francuski violončelist izvesti i izbor iz 12 Capriccia za violončelo solo R. Matza.

12. kolovoza festivalski se program seli u crkvu Marijinog Uznesenja. pašku „Katedralu“, gdje će po prvi put na PagArtFestivalu nastupiti naši proslavljeni glazbenici, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović. Odsvirat će program naslovljen Musica affettuosa s djelima baroknih majstora.

Za kraj ovogodišnjeg programa, PagArtFestival predstavit će mladog glazbenika, gitarista Luku Lovrekovića, koji će 17. kolovoza nastupiti u Starom Gradu Pagu, omiljenoj festivalskoj destinaciji gdje u kontemplativnoj atmosferi umjetnost blista pod zvijezdama.

Osim sjajnih glazbenih doživljaja, ovoga ljeta PagArtFestival donosi i priču Iluzije Ivana Viripajeva, u izvedbi dvoje mladih glumaca, Ane Pogorelić i Teodora Vinčića iz Srbije, uz originalnu glazbu i klavirsku izvedbu Katarine Ranković, također iz Srbije. Adaptaciju, režiju i scenografiju izradili su zajedničkim snagama, koreografiju potpisuju A. Pogorelić i T. Vinčić, a kostimografiju i vizual predstave Nina Pogorelić. Izvedba je zakazana za 3. kolovoza u Atriju Kneževog dvora.

Festival se odvija zahvaljujući potporama Zadarske županije, Grada Paga, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističkim zajednicama Grada Paga i Zadarske županije, uz podršku nadžupnog ureda Paga te brojne sponzore i donatore, u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i Kazališne družine „Lovro&Nina“.

Lovro Pogorelić, umjetnički direktor festivala, velik u umjetničkom izričaju, ali skroman u riječima najave, odabrao je sljedeći citat kao uvod u ovogodišnje festivalsko izdanje:

„Postupaj prema umjetničkom djelu kao prema kraljeviću. Dopusti da se ono prvo obrati tebi.“ A. Schopenhauer

Pročitano 105 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA