Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obnovljena riva kao epicentar života u gradu – radovi bi mogli završiti prije roka

Posted On Ponedjeljak, 25 srpnja 2022 17:17
Obnovljena riva kao epicentar života u gradu – radovi bi mogli završiti prije roka Obnovljena riva kao epicentar života u gradu – radovi bi mogli završiti prije roka

U povodu dovršetka dijela zahvata na sanaciji obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., zadarsku rivu danas su obišli državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa suradnicima.

„Pred nama je još drugi dio radova na potezu od bivšeg hotela Zagreb do gata, koji će biti gotov do kraja rujna, nakon čega će po završetku turističke sezone započeti dogradnja gata. Za to vrijeme područje drugog dijela radova služit će kao operativna obala za građevinare“, informirao ih je Đoni Štambuk, vršitelj dužnosti ravnatelja Lučke uprave Zadar koja je nositelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

„Ponosan sam i zadovoljan, te bih Ministarstvu i Josipu koji bdije nad obnovom, čestitao što smo uspjeli ovaj vrijedan projekt uklopiti u EU fondove. Hvala i izvođaču na brzom i kvalitetnom radu, zbog kojeg vjerujem da ćemo iduće godine imati rivu u njezinom punom sjaju. Nastavljamo dalje s projektima. Znamo da grad Zadar bez rive nije grad Zadar. U daljnjim planovima za razvoj turizma riva mora postati epicentar gradskog života“, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Župan Božidar Longin također je zahvalio svima koji sudjeluju u projektu, naglasivši koliko je truda potrebno uložiti kako bi radovi bili završeni u roku. Radovi u sklopu ovog projekta odvijaju se ispred dinamičkog plana pa je tako od početka radova 29. srpnja 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine ugovoreni izvođač Adriaing izvršio ukupno 61% ugovorenih radova, za što je bilo potrebno 45% vremenski predviđenog razdoblja trajanja.

„Najesen nas čekaju radovi na gatu, osnosno mulu koji će dobiti svoj izvorni izgled kada je bio 15 metara duži. Njegova uloga je bila da štiti rivu od naleta vjetra, što će ponovno činiti. Djed mi je pričao kako su inženjera kaićem vozili po svim vremenskim uvjetima nakon čega je baš na tom mjestu nacrtao mul u toj dužini. Moramo ga takvog vratiti kako bi naša riva bila ponovno čvrsta i sigurna, a lijepa je uvijek bila“, istaknuo je Longin.

Državni tajnik Josip Bilaver podsjetio je kako je u sklopu istog projekta nedavno završena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale koja je obuhvatila uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu tri nova energetska ormarića i njima pripadajuće vodovodne i elektroinstalacijske mreže.

„Za razliku od brojnih drugih velikih infrastrukturnih projekata, ovdje nemamo kašnjenja. Rok završetka projekta je do kraja sljedeće godine, a s obzirom na dobru dinamiku radova, vjerujem da će biti gotov do početka turističke sezone 2023. godine. Nije lako provoditi velike projekte koji zahtijevaju strpljenje, a na čemu zahvaljujem svih građanima“, poručio je Bilaver koji je iskoristio ovu priliku kako bi naglasio da zajedničkim snagama trenutno rješavaju i granicu pomorskog dobra na cjelokupnoj liniji Jazina i Poluotoka, što će dodatno pružiti mogućnost za kvalitetnije i efikasnije upravljanje ovim prostorom. 

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim mrežnim stranicama https://zadarska-riva.hr/ na kojima je objavljena i virtualna šetnja zadarskom rivom.

Pročitano 152 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA