Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završna konferencija projekta "Podzemni grad u srcu Velebita"

Posted On Petak, 15 srpnja 2022 09:57

U četvrtak 14. srpnja 2022. održana je završna konferencija projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području"

Nositelj projekta je Javna ustanova Nacionalni park Paklenica. Uvodnu riječ održala je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica Natalija Andačić koja je izrazila dobrodošlicu te navela osnovne informacije o provedbi projekta. Projekt je usmjeren unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti javne ustanove Nacionalni park Paklenica JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora, te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini.

Osim ravnateljice uzvanicima su se obratili: Josip Granić- pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Aleksandra Čilić- načelnica Sektora zaštite okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikolina Tkalčec- v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije,  Igor Kreitmeyer-ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te  zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković :

Znamo da je turizam naša najjača gospodarska grana, no znamo i za njegovu kroničnu boljku – sezonalnost. Svaki projekt koji teži razvoju cjelogodišnjeg održivog turizma u tom je kontekstu za svaku pohvalu. A NP Paklenica područje je koje svojom ljepotom ostavlja bez daha svakog posjetitelja, a zbog ovdašnjih klimatoloških uvjeta goste dapače više može privući tijekom ostalih godišnjih doba, a ne isključivo ljeti.“, istaknuo je Šime Vicković i dodao  kako ga posebno  veseli što je HGSS bio partner na projektu jer upravo su njegovi pripadnici i pripadnice, kako je istaknuo, oni  koji najbolje poznaju Velebit.

„Stoga ne čudi da su upravo oni podnijeli teret provedbe onih elemenata projekta koji se odnose na sigurnost posjetitelja.“, dodao je.

 

Nazočni su imali prilike pogledati i projekciju filma Povijest penjanja u Paklenici, te obići  posjetiteljski centar.

Projektni partneri su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a usmjeren je unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti javne ustanove Nacionalni park Paklenica JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora, te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini.

Pročitano 215 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA