Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Tkon dobio Interpretacijski centar pomorske baštine

Posted On Utorak, 12 srpnja 2022 16:30
U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine

U Tkonu je prigodom Dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Benedikta svečano otvoren Interpretacijski centar Pomorske baštine u sklopu projekta Arca Adriatica - Zaštita, promocija i valorizacija jadranske pomorske baštine.

Riječ je o svojevrsnom muzeju/galeriji koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, a ujedno predstavljati konkretan sadržaj kojim Općina Tkon i cijeli otok Pašman dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu.

Arca Adriatica je projekt prekogranične suradnje Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 3,16 milijuna eura u kojem sudjeluje deset partnera, od čega je za aktivnosti Općine Tkon osigurano 390 tisuća eura.

„Dočekali smo dan kad uranjamo u prošlost i neke davne, pomalo zaboravljene priče. Kada spominjemo i dičimo se liku i djelu sasvim običnog, ali velikog čovjeka. Pomorca, ribara, kalafata, težaka, baba i didova koji više nisu s nama, ali koje smo oživjeli kroz ovu priču o pomorskoj, etnološkoj i  kulturnoj baštini Općine Tkon. Priča je to ispričana od samih žitelja, slagalica sačinjena od prikupljenih fotografija, škrinja napunjena od predmeta iz konoba, podruma i nekih zamračenih, prašnjavih i najskrovitijih kutaka i ladica koje su kroz projekt Arca Adriatica dočekale svjetlo dana i postale dio ovog Centra“, kazao je općinski načelnik Anđelo Palaškov zahvalivši na aktivnom sudjelovanju mještanima Tkona koji su za postav Interpretacijskog centra na raspolaganje dali više od 100 predmeta iz obiteljskih riznica.

Prethodno je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena priznanja, koja su ove godine zaslužili otac Jeronim Adam Marin, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu te Vojko Bobić, Stanislav Kuštera i Josip Smoljan.

U ime Zadarske županije obratio se zamjenik župana Šime Vicković istaknuvši, uz ostalo, da je nova trajektna luka Tkon, vrijedna više od 32 milijuna kuna, konkretan pokazatelj sinergije općinske, županijske i državne vlasti u uspješnom korištenju EU sredstava.

„Zajednički nam je cilj pomoći ovdašnjim žiteljima u namjeri da ostvare što sretniji i kvalitetniji život. U tom smislu moramo surađivati, promišljati o novim projektima, biti aktivni i činiti sve što je u našoj moći da bismo taj cilj ostvarili. Svakako vrijedi spomenuti da imamo velika očekivanja iz nove financijske omotnice EU, u kojoj je Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura“, poručio je Vicković dodavši da je Tkonu, kao i većem dijelu županije ključan infrastrukturni projekt – izgradnja mreže vodovoda i odvodnje.

Projekt Aglomeracije biogradske rivijere, u koju je uključen i otok Pašman, trebao bi biti financiran u idućem programskom razdoblju EU-a.

Pročitano 1058 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA