Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Usvojen Kodeks ponašanja vijećnika

Posted On Četvrtak, 30 lipnja 2022 12:54

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su Kodeks ponašanja vijećnika. Njime se  utvrđuju  načela ponašanja na temelju kojih vijećnici Županijske skupštine postupaju tijekom obnašanja dužnosti vijećnika, te koji sadrži odredbe o temeljnim načelima djelovanja vijećnika, obvezama vijećnika u svrhu sprečavanja sukoba interesa, tijelima i postupku za praćenje primjene Kodeksa i odlučivanje o sukobu interesa te druga pitanja od važnosti za provedbu ovog Kodeksa.

Kodeks postavlja specifične standarde ponašanja koji se očekuju u konkretnim i stvarnim situacijama, te predstavlja skup etičkih normi i standarda ponašanja kojim se utvrđuje način časnog i neovisnog ponašanja u obavljanja dužnosti vijećnika.

Svrha Kodeksa  je sprječavanje sukoba interesa vijećnika u obnašanju dužnosti, sprječavanje privatnih utjecaja vijećnika na donošenje odluka u obnašanju dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, primjerene komunikacije, nepristranosti i transparentnosti vijećnika u obnašanju dužnosti te time posljedično i jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti.

Vijećnik u obnašanju dužnosti mora postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastiti integritet, vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene mu dužnosti.

Pri obnašanju dužnosti, vijećnik se mora ponašati na način kojim čuva i unaprjeđuje povjerenje javnosti u integritet, nepristranost i učinkovitost Županijske skupštine Zadarske županije.  Vijećnik je osobno odgovoran za svoje djelovanje u obnašanju dužnosti na koju je imenovan odnosno izabran prema tijelu ili građanima koji su ga imenovali ili izabrali.

Također, prema donesenom Kodeksu ne smije koristiti dužnost za osobni probitak ili probitak s njim povezane osobe, niti smije biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njegovu objektivnost.

Vijećnik je dužan čuvati povjerenje građana te izbjegavati situacije koje narušavaju njegovu objektivnost i nepristranost u obnašanju dužnosti, a građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem vijećnika kao javne osobe, a koje je u vezi s obnašanjem njegove dužnosti vijećnika.

U obavljanju dužnosti treba biti uljudan i profesionalan, kako u svojim odnosima s javnosti, građanima i medijima, tako i u svojim odnosima s ostalim vijećnicima i članovima radnih tijela Skupštine, s dužnosnicima te službenicima i namještenicima Zadarske županije.

 Pri korištenju bilo kojeg sredstva komunikacije, uključujući i komunikaciju na društvenim mrežama, vijećnik je dužan čuvati osobni ugled i ugled Skupštine.

Između ostalog u Kodeksu ponašanja stoji da je Vijećnik  dužan postupati s informacijama i podacima, za koje sazna u obnašanju dužnosti, u skladu s propisima kojima se uređuje tajnost podataka te zaštita osobnih podataka.

U svrhu sprječavanja sukoba interesa u obnašanju dužnosti, vijećnik ne smije svoj privatni interes staviti ispred javnog interesa, a propisano je i što Vijećnik ne smije u obavljanju dužnosti. Tako primjerice ne smije primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja dužnosti, obećavati zaposlenje ili neko drugo pravo u zamjenu za dar ili obećanje dara te  utjecati na dobivanje poslova ili ugovora o javnoj ili jednostavnoj nabavi.

Pročitano 864 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA