Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Ministar turizma Gari Cappelli u Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 01 veljače 2017 14:14

U srijedu, 1. veljače 2017. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije ministar turizma Gari Cappelli sa županom Stipom Zrilićem potpisao je Ugovor o sufinanciranju timova dodatne medicinske pomoći u vrijeme turističke sezone.

– Porast broja gostiju u turističkoj sezoni iz godine u godinu pred nas stavlja veliki izazov prilagodbe zdravstvenih usluga. Prije svega riječ je o hitnoj pomoći koja mora biti dostupna i čija usluga mora biti na zavidno visokoj razini. Kako smo, zbog svog zemljopisnog položaja, ujedno i tranzitna županija, potreba za hitnim intervencijama na cestama ljeti također jako raste. Stoga već niz godina Županija, u suradnji s Ministarstvom turizma, sufinancira dodatne timove hitne pomoći, a od prije nekoliko godina uključujemo i jedinice lokalne samouprave. Ugovor se odnosi na sufinanciranje dodatnih timova u turističkim ambulantama, što je prijeko potrebno i zbog samog povećanja broja turista na našem području. Želimo da su sigurni i oni koji se zadržavaju ovdje, ali i oni koji prolaze cestama kroz naše područje. Neka hitna pomoć radi što manje, ali kada mora neka je dobro organizirana, rekao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić i dodao kako se za dodatne timove, njih sedam u zadarskom kraju, izdvaja milijun kuna.

–Svaka ozbiljna zemlja brine o sigurnosti svojih turista i putnika. Ministarstvo, Vlada, izdvaja 175 tisuća kuna za dodatne timove na zadarskom području. Intencija je da se baš svi osjećaju sigurno, rekao je ministar Cappelli i najavio kako će se kroz izmjenu Zakona o boravišnoj pristojbi financirati i HGSS.

–Ozbiljno razmišljamo o tomu, jer vidimo koliko je HGSS bitan za sigurnost turista u RH. Ne samo u sezoni, svjedočimo stalnim intervencijama i izvanrednim rezultatima. Spomenuo bih kako nastavljamo s financiranjem helikopterske hitne pomoći koja ima tri baze, od kojih je jedna u Zadru. Bitno je da se turisti osjećaju sigurno na našim otocima i da im je medicinska pomoć 24 sata na usluzi, kazao je ministar zadovoljan podatkom da smo u siječnju ove godine zabilježili 20 posto više turista naspram istog perioda lani te da je booking za ovu godinu daleko bolji od prošlogodišnjeg.

Nakon potpisivanja Ugovora u Domu županije, u Gradskoj loži na Narodnom trgu na svečanom otvorenju, trećeg gastronomskog događaja „Tuna, sushi & Wine festivala“, hrvatski ministar turizma Gari Cappelli dao je potporu ovom jedinstvenom projektu koji se događa na jadranskim destinacijama u zimskom periodu. Uz župana Stipu Zrilića, gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu ovom svečanom otvorenju prisustvovao je i NJ.E. veleposlanik Japana u RH g. Keiji Takiguchi te brojni uzvanici iz gospodarskog i turističkog sektora. Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu organizira program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine. Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije. Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija Danijela Kolege o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.

Pročitano 4083 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA