Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorene obnovljene Cerovačke špilje

Posted On Utorak, 14 lipnja 2022 10:38

U nazočnosti brojnih uzvanika 14. lipnja 2022. svečano je otvoren  Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Na svečanosti otvorenja  među brojnim uzvanicima nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Mario Šiljeg, župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima, te župan Ličko – senjske županije Ernest Petry sa suradnicima.

Prije službenog početka konferencije nazočni su, uz vođenje ravnatelja Parka prirode Velebit Maria Šabana, zajednički obišli vanjske i unutarnje dijelove objekta Centra izvrsnosti.

Službeni dio otvaranja održan je u otvorenom atriju Centra izvrsnosti Cerovačke špilje. Ovim otvaranjem stvorena je suvremena, inovativna i integrirana istraživačka i posjetiteljska destinacija izrazito važna za ovaj dio Zadarske županije.

Nositelj projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje je Park prirode Velebit, a partneri na projektu su Zadarska županija, Javna ustanova Natura Jadera i Zagrebački speleološki savez.

Na početku konferencije, s pozdravnim govorom i predstavljanjem projekta nazočnima se obratio ravnatelj Parka prirode Velebit, Mario Šaban koji  je istaknuo kako je projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje jedan od najvećih projekata koji se radi na zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj, a za koji najznačajniji dio financiranja ide iz europskih fondova. Istaknuto je da bi Centar izvrsnosti Cerovačke špilje trebao imati puno kompleksniju ulogu i u znanstveno-istraživačkom i edukacijskom dijelu za što je kroz projekt nabavljena vrlo vrijedna oprema.

“Cilj ovoga projekta svakako je dati doprinos održivu korištenju prirodnih resursa, a ovaj kraj ih je prepun, očuvanju okoliša te zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja upravo ovim zaštićenim područjem. Kroz razvoj nove i konkurentne turističke ponude, svakako će se osjetiti i doprinos ukupnom održivom društveno-gospodarskom razvoju. “, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako smo svjedoci i nove infrastrukture koja će povećati  edukacijski, interpretacijski te stručno-znanstveni potencijal PP Velebit stvaranjem mogućnosti za organizaciju niza radionica, predavanja pa čak i manjih stručnih skupova u novim prostorima.

“Ovo je jedan od onih projekata koji je vrlo konkretan i stvara dodanu vrijednost prostoru na kojem je proveden. Bez sumnje usmjeren je prema bogaćenju turističke ponude ovoga područja, no svakako je usmjeren i prema našim građanima koji, nažalost, nisu svjesni bogatstva prirodne i kulturne baštine koja im leži nadohvat ruke.”- dodao je župan Longin.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvorio je Mario Šiljeg, izaslanik predsjednika Vlade RH nakon čega su se uzvanici  zaputili u Donju Cerovačku špilju uz pratnju i vođenje  službenih vodiča.

Pročitano 1194 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA