Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U nazočnosti veleposlanika Italije potpisan Memorandum između Zadarske županije i Regije Veneto

Posted On Petak, 27 svibnja 2022 15:42
Župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto Župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto

Zadarska županija od danas službeno ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U nazočnosti veleposlanika Talijanske Republike u Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesca Sacca i generalnog konzula u Rijeci Davida Bradaninija, župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto.

Uz potpisane povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom i kineskim Hainanom, Veneto je šesta međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju.

Nakon što je predsjednik Regije Veneto Luca Zaia potpisao Memorandum te ga uputio Zadarskoj županiji, današnjim potpisom župana Longina službeno je uspostavljen formalan okvir već izrazito aktivne međunarodne suradnje s Regijom Veneto, posebno u sektoru marikulture te u okviru zajedničkih projekata zaštite Jadrana.

„Zadarska županija i Regija Veneto, zbog svog zemljopisnog položaja te interesa u očuvanju zajedničkog najvećeg gospodarskog i prirodnog resursa – Jadranskog mora, imaju posebne koristi u poslovnoj suradnji, pri čemu osobit naglasak ima partnerstvo na aktivnostima u sklopu programa prekogranične suradnje gdje smo ostvarili niz zajedničkih projekata. Također treba spomenuti i zajedničko članstvo nas i Regije Veneto u okviru Jadransko-jonske euroregije što predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje zajedničkih pitanja, u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe“, poručio je ovom prigodom župan Longin.

Regija Veneto sa 4,5 milijuna žitelja peta je talijanska regija po broju stanovnika i jedna od najrazvijenijih u Italiji, a uz sjedište regije, grad Veneciju, u njoj se nalaze brojni poznati gradovi poput Trevisa, Verone, Vicenze te Padove koja od 2003. godine ima potpisanu povelju o prijateljstvu s Gradom Zadrom.

Uoči službenog potpisivanja Memoranduma, u Domu Zadarske županije župan je, sa suradnicima, održao radni sastanak s NJ. E. veleposlanikom Saccom i generalnim konzulom Bradaninijem. Italija je godinama vodeći vanjsko-trgovinski partner Zadarske županije, a u proteklom razdoblju prometnula se u vodećeg partnera u sve brojnijim europskim projektima prekogranične suradnje.

„Zadarska županija bilježi značajan gospodarski iskorak, ali želimo biti još uspješniji u privlačenju investicija te sredstava iz europskih fondova. Stoga kroz još konkretniju suradnju naših razvojnih agencija i ustanova s partnerima iz Italije očekujemo nastavak pozitivnog trenda i korištenja cjelokupnog potencijala naše županije“, istaknuo je župan koji je talijanskog veleposlanika i konzula izvijestio o gospodarskim, prirodnim i kulturnim potencijalima Zadarske županije te o razvojnim mogućnostima u sektorima turizma, energetike, marikulture i poduzetništva.

Veleposlanik, koji je stigao u nastupni posjet, istaknuo je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te najavio da će za vrijeme svog mandata u Hrvatskoj nastojati unaprijediti već postojeće kvalitetne odnose sa Zadarskom županijom uz želju da je proširi na sveučilišnu suradnju te ujedno otvoriti nove mogućnosti ulaganja talijanskih gospodarstvenika na ovom, za njih izrazito privlačnom području.

Veleposlanik Sacca je iskazao potporu nastojanjima da se osigura cjelogodišnja trajektna linija između Zadra i Ancone, naglasivši da je to u obostranom interesu.

Pročitano 685 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA