Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Znanstvena konferencija u ribarstvu - projekt ARGOS

Posted On Petak, 27 svibnja 2022 11:17

U četvrtak, 26. svibnja 2022. na Aquafarm sajmu u Pordenone-u (Italija), u sklopu strateškog projekta ARGOS, održana je znanstvena konferencija o statusu i perspektivama ribarskog sektora u Jadranskom moru. U ime  glavne direkcije za pomorstvo i ribarstvo EU, konferenciju je otvorio  Luca Mattiotti, , a projekt ARGOS, čiji je glavni cilj promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju ribljih i morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora, predstavio je Alberto Fonzo, predstavnik vodećeg partnera Regije Friuli Venezia Giulia.

U prvom dijelu konferencije govorilo se o ekosustavu Jadranskog mora i određenim obilježjima koji se reflektiraju na ribolov. Valja istaknuti promjene u ekosustavu koje se odnose na pad produktivnosti u Sjevernom Jadranu, a pripisuju se između ostalog i klimatskim promjenama.

U drugom dijelu su istaknute teme vezane za ribolov, odnosno prikazane su aktivnosti koje su na izravan ili neizravan način povezane sa zajedničkim okvirom za upravljanje u ribarstvu. Prekogranična suradnja u ovom projektu treba iznjedriti okvir za upravljanje, a temeljni okvir koji je napravio Jadranski savjetodavni odbor (AAC) je prezentiran na kraju konferencije. Osnovne značajke tog okvira su ekosustavni pristup, „bottom-up“ pristup, pristup podijeljene odgovornosti te upravljanje temeljeno na znanju i edukaciji svih sudionika u ribarstvu.

Iz Zadarske županije na konferenciji su prisustvovali Katerina Skelin, članica Nadzornog odbora projekta, dr. sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, član AAC-a projekta ARGOS i Jelena Marinković, voditeljica projekta.

Ovim putem najavljujemo i konferenciju na temu akvakulture u sklopu projekta ARGOS na proljeće 2023. godine u Zadarskoj županiji.

Podsjetimo projekt ARGOS, sufinanciran iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., započeo je 1. travnja 2020. godine i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.725.155,00 EUR-a, dok je proračun Zadarske županije 429.425,00 EUR-a.

Partneri na projektu su: Regija Friuli Venezia Giulia, Regija Veneto (Venezia), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Regija Molise (Campobasso), Regija Puglia (Bari), Institut za biološke resurse i morske biotehnologije – IRBIM (Roma), Talijansko ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva (Roma), Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Ministarstvo poljoprivrede.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 113 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…
Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara boravio je proteklih dana u Zadarskoj županiji
lipnja 13, 2022

Hrvatski zbor sportskih novinara u posjetu Zadarskoj županiji

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara prevođen predsjednikom Jurom Ozmecom i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA