Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka”

Posted On Utorak, 24 svibnja 2022 13:01

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka” koja je  podijeljena u pet tematskih cjelina: „Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske“, „Mediteranske kulture“, „Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu“, „Perspektive hrvatskog ribarstva“, te „Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda“. 

Konferenciju je otvorio državni tajnik Zdravko Tušek, a u ime Sveučilišta u Zadru obratila se rektorica prof.dr.sc. Dijana Vican, govorio je i dekan Agronomskog fakulteta profesor Ivica Kisić, a u ime Zadarske županije zamjenik župana Šime Vicković.  

Zamjenik župana Šime Vicković izrazio je zadovoljstvo  održavanjem ove konferencije koja će povezati stručnjake s područja poljoprivrede, ali i sve ostale dionike poljoprivredne zajednice, osobito OPG-ove, iznajmljivače na ruralnom području te iskusne poljoprivrednike.

„Naša je zemlja dio mediteranskog bazena. Oduvijek smo pripadali Mediteranu, kako po kulturi, načinu života, običajima, tako i po poljoprivredi. Poljoprivredne kulture, poput masline i vinove loze, koje su se ovdje od pamtivijeka uzgajale; uzgajale su se i u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Sjevernoj Africi, Francuskoj. Također, vezuje nas i ribarstvo, kozarstvo i ovčarstvo, kao i sirarstvo.

Tradiciju, dakle, imamo, i to vrlo bogatu. No u suvremenom svijetu to nije dovoljno. Potrebno je kontinuirano povezivati gospodarstvo i znanstveno-istraživački svijet, a s ciljem unapređivanja i tehnologije i metodologije, ali i vještina i znanja onih koji se poljoprivredom aktivno bave.“,  rekao je Šime Vicković.

“Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti mediteransku poljoprivredu, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju boljeg brend identiteta mediteranske poljoprivrede”, istaknuo je Predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World.

Konferencija se održava u organizaciji Sveučilišta u Zadru te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zadarske županije

Pročitano 822 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA