Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka”

Posted On Utorak, 24 svibnja 2022 13:01

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi “Dalmatinka” koja je  podijeljena u pet tematskih cjelina: „Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske“, „Mediteranske kulture“, „Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu“, „Perspektive hrvatskog ribarstva“, te „Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda“. 

Konferenciju je otvorio državni tajnik Zdravko Tušek, a u ime Sveučilišta u Zadru obratila se rektorica prof.dr.sc. Dijana Vican, govorio je i dekan Agronomskog fakulteta profesor Ivica Kisić, a u ime Zadarske županije zamjenik župana Šime Vicković.  

Zamjenik župana Šime Vicković izrazio je zadovoljstvo  održavanjem ove konferencije koja će povezati stručnjake s područja poljoprivrede, ali i sve ostale dionike poljoprivredne zajednice, osobito OPG-ove, iznajmljivače na ruralnom području te iskusne poljoprivrednike.

„Naša je zemlja dio mediteranskog bazena. Oduvijek smo pripadali Mediteranu, kako po kulturi, načinu života, običajima, tako i po poljoprivredi. Poljoprivredne kulture, poput masline i vinove loze, koje su se ovdje od pamtivijeka uzgajale; uzgajale su se i u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Sjevernoj Africi, Francuskoj. Također, vezuje nas i ribarstvo, kozarstvo i ovčarstvo, kao i sirarstvo.

Tradiciju, dakle, imamo, i to vrlo bogatu. No u suvremenom svijetu to nije dovoljno. Potrebno je kontinuirano povezivati gospodarstvo i znanstveno-istraživački svijet, a s ciljem unapređivanja i tehnologije i metodologije, ali i vještina i znanja onih koji se poljoprivredom aktivno bave.“,  rekao je Šime Vicković.

“Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti mediteransku poljoprivredu, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju boljeg brend identiteta mediteranske poljoprivrede”, istaknuo je Predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World.

Konferencija se održava u organizaciji Sveučilišta u Zadru te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zadarske županije

Pročitano 237 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…
Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara boravio je proteklih dana u Zadarskoj županiji
lipnja 13, 2022

Hrvatski zbor sportskih novinara u posjetu Zadarskoj županiji

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara prevođen predsjednikom Jurom Ozmecom i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA