Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Usvojen Plan razvoja Zadarske županije za razdoblje do 2027. godine

Posted On Srijeda, 06 travnja 2022 14:59

Vijećnici Skupštine Zadarske županije usvojili su Plan razvoja Zadarske županije za razdoblje do 2027. godine. Plan razvoja temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja od značaja za Zadarsku županiju kojim se definiraju posebni ciljevi za provedbu strateških ciljeva iz dugoročnih akata strateškog planiranja.

„Ovo je naš najvažniji strateški dokument kojim se određuju vizija, prioriteti i ciljevi razvoja Zadarske županije u razdoblju do 2027. godine. Plan razvoja napravljen je temeljito, detaljno i kvalitetno te zahvaljujem svim dionicima koji su bili uključeni u njegovu izradu i našoj agenciji ZADRA NOVA koja je bila predvodnik u postupku njegove izrade. Među prve tri smo županije u Hrvatskoj koje donose Plan razvoja za ovo financijsko razdoblje što potvrđuje odlučnost da u ovom razdoblju napravimo dodatan iskorak u razvoju naše županije, poglavito uz značajno korištenje sredstava iz EU fondova“, naglasio je župan Božidar Longin uz napomenu da Plan razvoja definira sljedeću viziju razvoja Zadarske županije u srednjoročnom razdoblju: Konkurentna i razvijena županija koja predvodi u plavom i zelenom rastu gospodarstva Jadranske Hrvatske. Županija i inovativnog i održivog razvoja sa sigurnim i poticajnim okruženjem za sve njezine stanovnike.

Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju i Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, Županijska skupština Zadarske županije donijela je Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Zadarske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine te je ovlastila regionalnog koordinatora Javnu ustanovu Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRU NOVU za izradu i koordinaciju Plana razvoja.

„Važnost ovog dokumenta je u činjenici da se njime stvara okvir za daljnji razvoj Zadarske županije. On je temelj za privlačenje EU sredstava. Središnje pitanje ovog dokumenta je gdje želimo vidjeti našu županiju za 7 godina? I kako ćemo to postići?“, istaknula je ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković i pojasnila da se svi ciljevi i mjere Plana razvoja isprepleću u projektima koji će oživjeti naš Plan razvoja i graditi našu županiju prema postavljenoj viziji.

„Ukupna vrijednost ovog Plana iznosi preko 23 milijarde kuna. To nisu samo projekti koji se financiraju kroz proračun jedinica regionalne i lokalne samouprave, već su to projekti koje na području Zadarske županije provode središnja državna tijela, institucije, organizacije kao što su primjerice ministarstva u suradnji s regionalnom i lokalnom razinom“, dodala je Dujmović Vuković.

Planom razvoja Zadarske županije utvrđuje se srednjoročna vizija, prioriteti i ciljevi razvoja Zadarske županije te drugi obvezujući elementi sadržaja srednjoročnih akata strateškog planiranja na područnoj (regionalnoj) razini propisani zakonom kojim se uređuje sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske.

„U svim fazama izrade Plana nastojali smo uključiti što veći broj stručnjaka i tijela javnog i privatnog sektora kako bi dobili što širu sliku stanja i potreba. U procesu izrade Plana razvoja sudjelovalo je 129 različitih institucija, organizacija, tvrtki i udruga te više od 312 stručnjaka iz različitih razvojnih područja, a član odbora za vrednovanje je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje je na taj način izravno sudjelovalo tijekom cjelokupnog procesa izrade dokumenta“, kazala je ravnateljica Dujmović Vuković predstavljajući Plan vijećnicima Skupštine Zadarske županije.

Pročitano 915 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA