Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečanom sjednicom obilježena 20. godišnjica utemeljenja Sveučilišta u Zadru

Posted On Subota, 26 ožujka 2022 07:54

Sveučilište u Zadru danas je Svečanom sjednicom obilježio 20. godišnjicu postojanja. Sjednici su uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore Sveučilišta u Zadru nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora RH župan Božidar Longin, apostolski nuncij Giorgio Lingua, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, , gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborska zastupnica Sabina Glasovac, državni tajnici Ivica Šušak i Šime Erlić,  rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, nekadašnji rektori te brojni drugi uglednici.

„Svi smo ponosni na Zadar, jedno od ključnih središta hrvatske kulture i umjetnosti, grad bogatog stvaralaštva i tradicije, jednu od kolijevki njegovanja našeg jezika, zahvaljujući Zoraniću i Barakoviću. Zadar je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana, a njegovo Sveučilište zalog trajnog rasta i budućnosti ovog grada“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Župan Božidar Longin je kao izaslanik predsjednika Sabora istaknuo da se stalno ulaže u kapacitete za Sveučilište, te naglasio da je staru Tehničku školu upravo Županija ustupila Sveučilištu, svjesna važnosti ove institucije za prosperitet cijelog kraja. 

„Svake godine u ovoj prigodi spomenem i  neraskidivu vezu Sveučilišta i Županije koje seže u davnu 1998. godinu kada je upravo u Domu Županije održan sastanak nakon kojega je pokrenuta inicijativa o osnivanju Sveučilišta u Zadru.

Kroz ovo vrijeme Sveučilište se postupno razvija osnivajući nove odjele, ulažući kako u prostorne kapacitete, tako i u svoj kvalitetan kadar.“, rekao je župan Longin dodajući da je suradnja između Županije i Sveučilišta uvijek kvalitetna i puna međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Dvadesetu obljetnicu osnutka sveučilišta svojim je dolaskom uveličao predsjednik RH Zoran Milanović, koji je rekao kako je ovo uvijek bio važan i napredan grad, s posebnom poviješću, u kojem su u 12. stoljeću papu dočekivali s hrvatskim napjevima. Njegovo sveučilište je biser koji treba njegovati i stalno graditi.

 „Budite konzervativni, skeptični u onome što stvarno možete. Ovo sveučilište ima svoju posebnost i svoju klasu, ne može i ne mora biti dobro u svemu i ne treba imati preveliku ambiciju. Mi nismo siromašna zemlja, morali bismo više ulagati u visoko obrazovanje, imamo novca za to. U nadi da će ovaj grad i sveučilište dalje napredovati, želim da vas pomaze dobre vijesti“, rekao je predsjednik Milanović.

Rektorica Vican osvrnula se ukratko na povijest Sveučilišta i uputila pogled prema njegovoj budućnosti.

„Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području Jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište – Sveučilište u Zadru. Humanističko-društveni korijeni bili su dovoljni za prepoznavanje perspektivnosti našeg Sveučilišta 2002. godine, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Republike Hrvatske. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici“, rekla je rektorica Vican.

Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.

U povodu 20. obljetnice za višegodišnju suradnju priznanja su dodijeljena tvrtki Tankerska plovidba i Športskom centru Višnjik.

U nastavku svog posjeta Zadru predsjednik Zoran Milanović obišao je u pratnji župana Božidara Longina Muzej antičkog stakla.

Pročitano 929 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA