Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena nova trajektna luka u Tkonu vrijedna 45 milijuna kuna

Posted On Ponedjeljak, 21 ožujka 2022 14:15
Pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon službeno je otvorena nova trajektna luka u Tkonu Pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon službeno je otvorena nova trajektna luka u Tkonu

Pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon danas je službeno otvorena nova trajektna luka u Tkonu. Ukupno je u njezinu izgradnju uloženo više od 45 milijuna kuna, a završna faza, vrijedna 32,5 milijuna kuna prvi je projekt lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiran iz europskih fondova.

Uz župana Božidara Longina i općinskog načelnika Anđela Palaškova, otvorenju su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te državni tajnik Josip Bilaver.

„Izgradnja nove trajektne luke projekt je od vitalne važnosti cijeli otok Pašman i doprinijet će razvoju turizma te poboljšanju kvalitete življenja domaćeg stanovništva. Ovo je samo jedna u nizu investicija u lučku infrastrukturu na području naše županije, gdje smo u proteklih nekoliko godina osigurali gotovo 500 milijuna kuna za brojne projekte. Zahvaljujem ministru Butkoviću, državnom tajniku Bilaveru, našoj ŽLU, a posebno bivšem i sadašnjem načelniku Tkona jer smo s njima ostvarili uistinu odličnu suradnju kroz ovo razdoblje“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Ministar Butković čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

„Činjenica je da ulažemo oko 2 milijarde kuna u obnovu i izgradnju luka na Jadranu. To je rekordan investicijski ciklus, a možemo ga ponajviše zahvaliti korištenju europskih sredstava. U Zadarskoj županiji provode se tri velika europska projekta, obnova rive u Zadru, dogradnja luke Sali i danas završeni projekt trajektne luke Tkon, a u pripremi su i novi projekti koji će značiti nastavak investicijskog ciklusa ulaganja u more. Mi smo država koja živi od mora i okrenuti smo moru na razne načine, stoga je meni kao ministru i resornom ministarstvu iznimno važno da ovako značajna sredstva ulažemo za lučku infrastrukturu“, naglasio je Butković.

Nova trajektna luka u Tkonu projekt je Županijske lučke uprave Zadar, prvi od ukupno 28 projekata unapređenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 32,591.045,60 kuna, od čega 27,702.388,76 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Luka Tkon je deveta u Republici Hrvatskoj po broju prevezenih putnika (500.000), dok je 11. po broju prevezenih vozila (120.000), odnosno druga po ostvarenom prijevozu putnika i vozila u Zadarskoj županiji.

Pročitano 1307 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA