Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježena je 29. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Karinu.

Posted On Nedjelja, 13 veljače 2022 19:34

Danas, 13. veljače 2022. godine u Karinu je polaganjem vijenaca na grob franjevaca i svetom misom za Domovinu obilježen Dan sjećanja na VRO  „Maslenica“ i na razaranje Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. 

Godišnjica je podsjetnik na dan kad su pobunjeni Srbi na tada okupiranom hrvatskom teritoriju, u znak osvete za uspjeh oslobodilačke operacije Maslenica, 13. veljače 1993. g. opljačkali vrijednu sakralnu samostansku baštinu, a miniranjem razorili crkvu i samostan u Karinu, koji je i spomenik kulture nulte kategorije iz 15. stoljeća. 

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave. 

U ime Ministarstva branitelja  vijenac je položio izaslanik  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik  Špiro Janović, u ime Ministarstva obrane izaslanik  ministra obrane RH Maria Banožića  brigadir Ivica Černa, voditelj Odsjeka za standardizaciju i kvalitetu obuke Središta za obuku „Rudolf Perešin“ te u ime   PU Zadarske  načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast su  u ime Zadarska županije odali predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Grada Benkovca  Tomislav Bulić, izaslanstvo Grada Obrovca , predstavnici  Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Pridrage te ostali predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  

Svetu  misu  za Domovinu u crkvi Sv. Male Tereze   predslavio je  fra Ilija Mikulić vojni kapelan bojne „Pauci“ iz Knina i Inžinjerske bojne iz Sinja. Liturgijske dijelove pjeva je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.  

„Šest stoljeća je franjevački samostan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bio u Karinu“, kaže gvardijan fra Petar Klarić dodajući kako su godine 1429.  ovdje došli franjevci, a samostan je u znak osvete za Maslenice razoren, opljačkan i uništen.

 „Franjevci su protjerani i ranije, još u ljeto 1991., ali vratili su se u Karin 1997., a potom se prionulo obnovi samostana. Godine 2006., na Gospu od Anđela, 2. kolovoza je samostan blagoslovljen, crkva je posvećena i stavljen je na raspolaganje vjernicima.“, rekao je fra Petar Klarić. 

„Franjevački samostan u Karinu uvijek je bio na braniku hrvatskog kulturnog, nacionalnog i duhovnog identiteta i valjda je zato u šeststoljetnoj povijesti više puta razaran, a posljednji put najteže prije 29 godina od pobunjenih velikosrba. Veseli me što sam prethodno i kao dužnosnik Ministarstva kulture RH pratio obnovu koja je završila 2006., ali i svaki novi dolazak, danas u ime Zadarske županije, na ovo posebno mjesto, iskazujući na taj način barem malu zahvalnost franjevcima u njemu zbog svega što čine.“, rekao je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Zoran Šikić. 

Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u  agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429. g. i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu. 

Pročitano 550 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA