Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarsku županiju posjetio talijanski generalni konzul

Posted On Utorak, 25 siječnja 2022 13:33

U Domu Zadarske županije u ponedjeljak, 24. siječnja 2022. godine održan je sastanak s generalnim konzulom Republike Italije Davidom Bradaninijem i njegovom  pomoćnicom Ileanom Jančić. Pročelnica Ureda župana Katarina Miletić  na ovom je sastanku predstavila generalnom konzulu Bradaniniju opće gospodarske, zemljopisne i razvojne potencijale Zadarske županije.

„Italija i Hrvatska imaju odlične odnose na različitim područjima, a već godinama Zadarska županija kontinuirano surađuje sa gospodarskim subjektima u promoviranju gospodarstva Zadarske županije kroz brojne zajedničke projekte prekogranične suradnje, ali i kroz gospodarsku međunarodnu suradnju. Zanimljiv je i podatak da je u Italiji Zadarska županija ostvarila odličnu suradnju na području ribarstva. Marikultura se na našem području razvila kao jedna od značajnijih djelatnosti naše Županije, a uz to je i važnija izvozna djelatnost. Prednosti naše županije između ostalih su i more, obalni pojas i otoci, plodno zaleđe Zadarske županije - Ravni kotari i podvelebitski prostor. No,da bi mi te svoje prednosti i postojeće vrijednosti pravilno koristili moramo prići sustavnom planiranju razvoja. Zadarska županija svojim dosadašnjim radom i sustavnim planiranjem služi kao primjer regionalnog razvoja. Osnovni smjer razvoja Zadarske županije temelji se na pomorskoj orijentaciji naše regije, njenoj prometnoj povezanosti, turizmu te, ne manje važnom, ruralnom razvoju. Svaka županija ima određene vrijednosti koje treba jasno definirati kao postojeće prednosti i iskoristiti ih na optimalan način a isto tako potrebno je stvarati nove uvjete razvoja u duhu modernog tržišnog gospodarstva i u skladu s načelima održivog razvoja i brige za okoliš.“ – rekla je pročelnica Miletić.

Generalni konzul Bradanini je ovom prilikom izrazio interes za kratki uvid u investicijsku klimu i prioritetne razvojne projekte Zadarske županije u kojima se talijanske tvrtke mogu uključiti, ali i za provedbu obrazovnih programa učenja talijanskog jezika u školama Zadarske županije. Zahvalio je na informacijama te naglasio da će generalni konzulat u Rijeci biti na raspolaganju za daljnje kontakte na razvoju međunarodne regionalne suradnje s talijanskim regijama. Naime, Zadarska županije je pokrenula zakonsku proceduru povezivanja s regijom Veneto, ali zbog pandemije COVID-a u objema državama aktivnosti su prestale.  Obje strane izrazile su nadu da će se ovaj sporazum potpisati na proljeće ove godine.

Pročitano 366 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA