Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer Plenković sa županima o obrazovanju, demografiji i linijskom prijevozu

Posted On Srijeda, 22 prosinca 2021 08:37

Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima i predstavnicima lokalne vlasti održan je u utorak 21. prosinca u Bjelovaru. Razgovaralo se o novom Zakonu o odgoju i obrazovanju, javnom linijskom prijevozu putnika i demografskim mjerama, a nazočan je bio i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da su ovi sastanci, koji se održavaju svakih šest mjeseci dodana vrijednost međusektorskog upravljanja. Osvrnuo se i na buduće korake u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji će ići u tri smjera, a oni uključuju cijepljenje, booster doze cjepiva i pridržavanje epidemioloških mjera. Govoreći o opravku gospodarstva, premijer Plenković je rekao da očekuje rast BDP-a te napomenuo da su brojne provedene mjere pomogle da se premosti kriza, a očekuje se i smanjenje javnog duga.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je da županije ostaju podrška Vladi u realizaciji svih projekata čiji je cilj postizanje ravnomjernog razvoja i demografske revitalizacije Hrvatske. „Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i bottom-up pristup te društvo po uzoru na mnoga europska, ostaju cilj kojemu težimo“, ističe Marušić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je novi Zakon o odgoju i obrazovanju koji će biti na javnom savjetovanju krajem siječnja, s fokusom na ključne korisnike odgojno-obrazovnih procesa i naglaskom na unaprjeđenje profesionalnog razvoja, uvođenje informatičkog sustava upisa u škole, profesionalizaciju ravnatelja, podizanje učinkovitosti osnivača te jačanje podrške učenicima s posebnim potrebama. Također, u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka predviđeno je 7,5 milijardi kuna za znanost i istraživanje.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o uspostavi javne usluge u županijskom javnom linijskom prijevozu putnika. Županija analizira postojeću i potencijalnu potražnju te izrađuje mrežu linija koja je podloga za sklapanje ugovora o prijevozu kao javnoj usluzi i osigurava potrebna sredstva za sufinanciranje potrebne mreže.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić predstavila je demografske mjere i mjere za mlade, pri čemu financijsku pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta osigurava 96 posto jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Besplatan vrtić za svu djecu imaju gradovi Umag, Vrlika, Obrovac i Belišće te općine Zrinski Topolovac, Kukljica, Bale, Baška, Magdenovac, Galovac, Okrug, Draž, Saborsko, Smokvica, Gola, Primorski Dolac, Koška, Ivankovo i Donja Motičina. Sredstva za poticaj mladim obiteljima za izgradnju ili adaptaciju te kupovinu nekretnina imaju Splitsko-dalmatinska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

„Nastavlja se dobra suradnja županija i Vlade RH, a teme ovog sastanka bile su aktualne i o njima smo raspravljali argumentirano i s konkretnim pokazateljima. Poseban naglasak stavili smo na iduću financijsku omotnicu EU iz koje očekujemo financiranje mnogih razvojnih projekata po svim županijama s naglaskom na  infrastrukturne projekte u čijem ostvarenju ćemo  nastaviti partnerski odnos s Vladom i svim ministarstvima.“- rekao je nakon sastanka župan Božidar Longin.

Pročitano 770 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA