Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Posted On Četvrtak, 18 studenoga 2021 18:26

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, simboličnom kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenoga odana počast i poštovanje škabrnjskim žrtvama .

18. studenog 1991. godine u rano jutro dogodio se zločin pokolja 44 hrvatskih civila, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima na njihovom kućnom pragu. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 škabrnjskih branitelja i civila, a šestero ih je u poraću poginulo od mina.

Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu održano je dostojanstveno .

Na ulazu u Škabrnju, predjelu Ambar načelnik općine Ivan Škara  je na komemorativnom skupu podsjetio na dane napada na mjesto prije 30 godina i njezine branitelje te kazao: „U Škabrnji je tog dana počinjen jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu, i to je ono što nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Danas smo se ovdje okupili da se prisjetimo i odamo počast svim nedužnim žrtvama koje su stradale tog dana, ali i danima i godinama kasnije. Njihove živote više ne možemo vratiti, ali možemo i moramo napraviti sve da zauvijek čuvamo uspomenu na njih kao nešto najsvetije. Zato je naša obveza da pričamo našoj djeci i mladima priču o Škabrnji, ponosnom hrvatskom mjestu koje je doživjelo najveću tragediju, ali je nastavilo živjeti i pokazalo kako se voli svoja Domovina i svoj rodni kraj.“

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjestu masovne grobnice.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić sa izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom te saborskim zastupnicima Grozdanom Peri,  Radom Šimičevićem i Antom Bačićem, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković , ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica,  ministrica kulture i medija  Nina Obuljen Koržinek i ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnici Žarko Katić, Šime Mršić, Šime Erlić i Josip Bilaver,  izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, župan Zadarske županije Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem i predsjednikom Županijske skupštine Zoranom Šikićem, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Šibensko-kninske županije Marko Jelić,  gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Na Spomen obilježju masovne grobnice vijenac je  položila  Ljubica Krcić u ime Zajednice udruga hrvatskih  civilnih stradalnika Domovinskog rata, a  u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons Želimir Puljić zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.  

Kod središnjeg križa i spomen – obilježja poginulih na groblju Sv. Luke u Škabrnji izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a škabrnjska djeca položila su 86 ruža za sve škabrnjske žrtve.

Pročitano 1367 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA