Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Potpisan ugovor za izgradnju pročišćivača otpadnih voda u sklopu projekta aglomeracije Nin - Privlaka - Vrsi

Posted On Četvrtak, 04 studenoga 2021 17:42

Danas je u Ninu potpisan ugovor za “Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja (UPOV Grgur 26 000 ES) u sklopu projekta „Poboljšanje Vodnokomunalne Infrastrukture Aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi“, koji se provodi na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi, a sufinanciran je od Europske unije iz Kohezijskog fonda.
Na potpisivanju ugovora bili su nazočni potpisnici ugovora: direktor komunalne tvrtke Vodovod-Vir Hrvoje Bašić, u ime austrijske tvrtke Strabag AG – prokurist Reinhard Bodner, te opunomoćenik Nedim Zuhrić, predstavnik Hrvatskih voda Valentin Dujmović, župan Zadarske županije Božidar Longin, te predstavnici jedinica lokalne samouprave Grada Nina Emil Ćurko, Općine Privlaka Gašpar Begonja, Općine Vrsi Luka Perinić te Općine Vir Marino Radović .
„Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja uvjeta življenja, ali i dodatnog razvoja turizma. To je i meni osobno jedan od glavnih ciljeva kao župana, kao i našeg tima u županiji“, istaknuo je župan Božidar Lingin dodajući kako je aglomeracija Privlaka – Nin - Vrsi, uz onu zadarsku, nastavila niz infrastrukturnih radova koji su Zadarsku županiju ponovo pretvorili u veliko gradilište.
„Vrijednost tih dviju aglomeracija je milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije - Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. Usporedno s time pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka, što je ključ ostanka na otocima jer voda je izvor života.“,naveo je župan Božidar Longin koji je ujedno i član upravnog vijeća Hrvatskih voda.
Ugovorom vrijednim 80.886.883,81 kuna bez PDV-a nositelj projekta, komunalna tvrtka Vodovod-Vir kreće s realizacijom ključnog segmenta/dijela sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja.
Austrijska tvrtka Strabag AG s hrvatskim podizvođačima izradit će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja.
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je ključan segment sustava javne odvodnje aglomeracije Nin – Privlaka – Vrsi na koji će dolaziti kompletna fekalna otpadna voda s područja Grada Nina, Općine Privlaka i Vrsi. Nakon pročišćavanja otpadnih voda na UPOV-u Grgur, pročišćene otpadne vode će se putem podmorskog ispusta ukupne dužine 4.4 km ispuštati u Virsko more na dubinu od 30 m koji je nedavno izgrađen.
Čitavi projekt, čija je izvedba u tijeku od 2018., obuhvaća izgradnju 104 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, 31.6 km sanacije vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja s novim podmorskim ispustom dužine 4,4 km. Ukupna procijenjena vrijednost projekta veća je od 438,89 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će EU osigurati 71.57% iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ostatak će u najvećem obujmu sufinancirati „Hrvatske vode“ (10,71%), potom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71%) te ostatak tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi.
Grad Nin, te općine Privlaka i Vrsi trebale bi ovim projektom ostvariti preko 80-postotnu priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu što je u odnosu na dosadašnju pokrivenost značajno povećanje. Poboljšan sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda od iznimnog je značenja za očuvanje okoliša i turistički razvoj područja, te doprinosi socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj. Planirani završetak radova UPOV Grgur je 39 mjeseci.

Pročitano 1727 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA