Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projekt aglomeracije Zadar-Petrčane dobro napreduje

Posted On Ponedjeljak, 11 listopada 2021 14:35

Na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj aglomeraciji Zadar-Petrčane istaknuto je da ovaj infrastrukturni projekt koji je od strateške važnosti za RH odlično napreduje, a čijim će dovršetkom biti omogućeno unapređenje u području odvodnje i pročišćenje otpadnih voda na širem području grada Zadra.

Današnja konferencija za novinare bila je i  prilika za podsjetiti i na neke druge velike projekte koji mijenjaju Zadar i Zadarsku županiju. 

“Projekt odlično napreduje i više smo nego zadovoljni tempom radova” istaknuo je  direktor Odvodnje Grgo Peronja.

To je trenutno najveći projekt vodno-komunalne infrastrukture kojim će se izgraditi 17 crpnih stanica, a preko 5 i pol tisuća kućanstava dobit će priključak na odvodnju. 

Ovim je projektom predviđeno preko 5 tisuća priključaka koji će obuhvatiti oko 14 tisuća građana. Projekt je po Ugovoru o sufinanciranju potpisan na 567 milijuna kuna, no već sad znamo da će on biti skuplji za otprilike 23 %, pa će mu cijena ići i preko 700 milijuna kuna“ rekao je Peronja.

Istaknuo je kako je u tijeku i još jedan važan dio ovog velikog projekta, a to je  dogradnja uređaja za pročišćavanje Centar.

Projektom će se između ostalog kroz smanjenje ispuštanja otpadnih voda u okoliš, podzemne i priobalne vode, dodatno unaprijediti do sada postignuta zadovoljavajuća razina čistoće okoliša i mora.

Koliko je ovaj projekt važna za zaštitu okoliša istaknuo je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović:

S aspekta zaštite okoliša ovo je iznimno važan projekt. Dakle 102 kilometra novih odvodnih cijevi, to je uistinu impresivna brojka. I to vas svrstava u neku zelenu priču u budućnosti po završetku ovog projekta

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane  je krenuo u lipnju 2019. godine, a trebao bi biti gotov do kraja 2023. godine.

Ovim projektom riješit će se i pitanje smrada zadarskog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podsjetio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić:

„Vjerujemo da ćemo kroz godinu dana od početka radova imati čišći zrak u tom predjelu“, rekao je Dukić.

No to je tek jedna od 6 aglomeracija koje se rade ili planiraju izgraditi na području Zadarske županije vrijednih milijarde kuna, većinom europskog novca. No ne rješava se samo pitanje odvodnje već i vodovodne mreže istaknuo je  župan Božidar Longin koji je ujedno i član UV Hrvatskih voda:

„Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ razvoja turizma i to je meni osobno jedan od glavnih ciljeva u mandatu kao župana, kao i našeg tima.

Zadarska aglomeracija, uz Aglomeraciju Privlaka-Nin-Vrsi, nastavila je niz infrastrukturnih radova koji su Zadarsku županiju opet pretvorili u veliko gradilište.

Te dvije aglomeracije u vrijednosti su milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije - Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan.

Usporedno s time pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka, koji je ključ ostanka na otocima, jer voda je - izvor života.

Realizacijom svih navedenih projekata konačno će svi naši građani dobiti jednak standard komunalnih usluga.“, istaknuo je župan Longin dodajući  da je  riječ o značajnim sredstvima i vrlo opsežnim radovima što  ne bi bilo ostvarivo bez razumijevanja i angažmana Vlade RH, resornog Ministarstva te Hrvatskih voda.

Pročitano 892 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA