Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Posted On Četvrtak, 07 listopada 2021 13:10

U Centru kreativnih industrija danas je otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kojeg  organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Zadarska županija – Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet.

Na znanstveno-stručnom skupu se obrađuju  dvije cjeline, pomorstvo te ribarstvo i marikultura, a svaka obuhvaća teme iz prošlosti, sadašnjosti te perspektive razvoja u budućnosti - luke, pomorsku trgovinu, pomorstvo okolice Zadra i Zadarske županije, ribarstvo, akvakulturu, industriju prerade ribe i solane u Zadarskoj županiji.

„Ovim skupom nastojat ćemo prikazati presjek tema o značenju mora u zadarskom kraju od antike do danas. More je imalo utjecaj na oblikovanje ljudi i kraja, običaja i života. Posebnost Zadarske županije je u brojnosti otoka i velikoj morskoj površini uvučenoj u kopno, pa površina morskog dijela iznosi preko 3.500 četvornih kilometara“, istaknuo je u uvodnoj riječi upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Tado Oršolić.

„Naša županija baštini maritimnu kulturu koja je i osnovica našeg gospodarskog identiteta. Gotovo pola županije je more, a obalni pojas najvažniji prirodni i gospodarski resurs. Zadarsko područje je od davnina je bilo značajno prometno čvorište, u čijim se lukama odvijala trgovinska razmjena robe iz cijelog svijeta. Kao tradicionalno ribarsko i pomorsko središte, danas je Zadarska županija središte akvakulture na cijelom Jadranu“ istaknuo je otvarajući skup župan Božidar Longin.

Na znanstveno-stručnom skupu sudjeluje  27 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva s 18 predavanja, koji će razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dati prilog boljem i potpunijem razumijevanju ovih tema. među njima su eminentni hrvatski znanstvenici - akademik Nenad Cambi predavat će o Zadru u antičkom pomorstvu istočnog Jadrana, Smiljan Gluščević o lukama i trgovinama na zadarskom akvatoriju u antici, Damir Magaš o zemljopisnoj osnovi razvoja pomorstva zadarskog kraja, Marin Perinić o povijesti pomorskog obrazovanja u Zadru i modernizaciji obrazovanja zadarskih pomoraca.

Zadarska županija baštini dugu i bogatu povijest pomorstva i ribarstva i svaka cjelina skupa  posebna je i velika priča za sebe. Ipak, organizatori smatraju  da je ovo samo početak za jednu veću, cjelovitiju i obuhvatniju sliku maritimne kulture na zadarskom području i uvid u njeno bogatstvo.

Pročitano 630 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA