Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Posted On Četvrtak, 07 listopada 2021 13:10

U Centru kreativnih industrija danas je otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kojeg  organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Zadarska županija – Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet.

Na znanstveno-stručnom skupu se obrađuju  dvije cjeline, pomorstvo te ribarstvo i marikultura, a svaka obuhvaća teme iz prošlosti, sadašnjosti te perspektive razvoja u budućnosti - luke, pomorsku trgovinu, pomorstvo okolice Zadra i Zadarske županije, ribarstvo, akvakulturu, industriju prerade ribe i solane u Zadarskoj županiji.

„Ovim skupom nastojat ćemo prikazati presjek tema o značenju mora u zadarskom kraju od antike do danas. More je imalo utjecaj na oblikovanje ljudi i kraja, običaja i života. Posebnost Zadarske županije je u brojnosti otoka i velikoj morskoj površini uvučenoj u kopno, pa površina morskog dijela iznosi preko 3.500 četvornih kilometara“, istaknuo je u uvodnoj riječi upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Tado Oršolić.

„Naša županija baštini maritimnu kulturu koja je i osnovica našeg gospodarskog identiteta. Gotovo pola županije je more, a obalni pojas najvažniji prirodni i gospodarski resurs. Zadarsko područje je od davnina je bilo značajno prometno čvorište, u čijim se lukama odvijala trgovinska razmjena robe iz cijelog svijeta. Kao tradicionalno ribarsko i pomorsko središte, danas je Zadarska županija središte akvakulture na cijelom Jadranu“ istaknuo je otvarajući skup župan Božidar Longin.

Na znanstveno-stručnom skupu sudjeluje  27 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva s 18 predavanja, koji će razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dati prilog boljem i potpunijem razumijevanju ovih tema. među njima su eminentni hrvatski znanstvenici - akademik Nenad Cambi predavat će o Zadru u antičkom pomorstvu istočnog Jadrana, Smiljan Gluščević o lukama i trgovinama na zadarskom akvatoriju u antici, Damir Magaš o zemljopisnoj osnovi razvoja pomorstva zadarskog kraja, Marin Perinić o povijesti pomorskog obrazovanja u Zadru i modernizaciji obrazovanja zadarskih pomoraca.

Zadarska županija baštini dugu i bogatu povijest pomorstva i ribarstva i svaka cjelina skupa  posebna je i velika priča za sebe. Ipak, organizatori smatraju  da je ovo samo početak za jednu veću, cjelovitiju i obuhvatniju sliku maritimne kulture na zadarskom području i uvid u njeno bogatstvo.

Pročitano 156 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA