Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 30. obljetnica Dana obrane grada Zadra

Posted On Srijeda, 06 listopada 2021 16:56
Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu

Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu. Na današnji dan 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar.

U počast poginulim hrvatskim braniteljima jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Središnjem križu na zadarskom Gradskom groblju, pred spomenikom Imotskim sokolovima u Zadru, na Spomen obilježju na mjesnom groblju Ploča te poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja na Dračevcu.

Na svečanosti su sudjelovala brojna izaslanstva predvođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH. General pukovnik Mladen Fuzul na svečanosti je bio kao izaslanik predsjednika RH i načelnika glavnog stožera OSRH, saborski zastupnik Rade Šimičević kao izaslanik predsjednika Sabora, izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić, izaslanstvo Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić, a bili su tu i predstavnici ratnih postrojbi i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako su ovi ljudi 1991. godine preuzeli sudbinu u svoje ruke te ispisali najljepše stranice hrvatske povijesti.

„Sloboda koju uživamo nije darovana, nego je krvlju izborena. Branitelji su najsnažniji temeljac suverene Hrvatske te ova vlada čini sve u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata. Sva šteta od pandemije i drugih nepogoda će se nadoknaditi, ali životi dani na oltar Domovine neće i zato nam ostaju putokaz za dane pred nema“, istaknuo je Medved na svečanoj akademiji koja je  upriličena na Dračevcu pod nazivom „Obrana Zadra u prvom tjednu listopada '91.“ , kod tenka kojega su zadarski branitelji zaustavili tog presudnog, 6. listopada prije točno 30 godina.

„Ovdje na Dračevcu spriječila se egzekucija nad ovim starim gradom, kakva nije bila zabilježena u njegovoj burnoj povijesti. Hrvatski narod ovdje je pokazao svoju snagu, vjerujem da je ona i dalje u njemu i da će ju pokazati kad god bude potrebno“, poručio je general pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

Na svečanoj akademiji okupilo se više vojnih zapovjednika i protagonista ratnih zbivanja na prvoj crti obrane. Nakon svečane akademije, sveta misa služena je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.

Pročitano 1201 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA