Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dan Općine Preko: Stigao brod za hitni prijevoz pacijenata vrijedan 2,5 milijuna kuna

Posted On Četvrtak, 30 rujna 2021 09:54
Novi brod za hitni prijevoz pacijenata blagoslovio je župnik don Filip Kucelin Novi brod za hitni prijevoz pacijenata blagoslovio je župnik don Filip Kucelin

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, uručenjem godišnjih priznanja i primopredajom novog broda za hitni prijevoz pacijenata s otoka, u Preku je svečano je obilježen Dan Općine Preko i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila.

„Kao što znate, uslugu hitnog prijevoza pacijenata brodom imamo već 16 godina i nebrojeno je puta opravdala svoju svrhu i postojanje. Godišnje u prosjeku imamo oko 450 intervencija, što znači da smo u 16 godina prevezli gotovo cjelokupno stanovništvo oba otoka – Ugljana i Pašmana. Međutim, s obzirom na starost dosadašnjeg broda, troškove njegova održavanja i funkcioniranja, na sve veće zahtjeve koji dolaze zajedno s razvojem te pritisak u sezoni zbog sve većeg broja turista, bilo je neophodno nabaviti novi brod kako bismo osigurali što kvalitetniju medicinsku uslugu za stanovnike, posjetitelje i turiste otoka Ugljana i Pašmana“, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić dodavši  kako je novi brod duži (12 m), brži (maksimalno 25 čvorova), sigurniji, može prevoziti dva pacijenta odjednom za razliku od staroga, a i njegovo održavanje bit će ekonomičnije i jednostavnije.

„Naša usluga hitne pomoći i do sada je bila zaista kvalitetna i brza, ali kupnjom novog broda ljestvicu smo podigli za još jednu stepenicu. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su prije 16 godina uspostavili i omogućili dosadašnju uslugu hitne pomoći brodom, a za ovaj novi brod posebno zahvaljujem Ministarstvu zdravstva i Zadarskoj županiji, koji su sufinancirali njegovu nabavu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a milijun kuna financira Općina Preko“, naglasio je Brižić.

Župan Božidar Longin, koji je na obilježavanju Dana Općine Preko bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, kazao je kako županija uvijek pomaže aktivnosti na otoku, bilo izravnom financijskom pomoći ili putem županijskih ustanova i razvojnih agencija.

„Naša Županijska uprava za ceste sa 2,2 milijuna kuna sanirala je kolnik županijske ceste prema Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, dok je Županijska lučka uprava uložila oko dva milijuna kuna u sanaciju i rekonstrukciju luke u Čeprljandi. O mladima vodimo brigu i kao osnivači ovdašnje osnovne škole u kojoj već niz godina osiguravamo i sredstva za pomoćnike u nastavi kroz projekt Inkluzija, a ukupno je u rad ovdašnje osnovne škole u dvogodišnjem razdoblju uloženo više od 15 milijuna kuna“, poručio je Longin dodavši kako ga vesele odlične turističke brojke na području cijele županije, a Općina Preko pohvalila se s povećanjem noćenja od 10 posto u odnosu na 2019. godinu.

„Sigurnost je trenutno glavni brend Zadarske županije i zato ne čude odlične brojke koje bilježi naš turizam. Turizam zahtijeva i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a ono što ovdje posebno treba pohvaliti jest nabava nove brodice za prijevoz bolesnika. Koristim prigodu i upućujem pohvalu Općini Preko na čelu s načelnikom Jurom Brižićem koja je prepoznala potrebu stanovništva oba otoka, ali i gostiju“, rekao je Longin.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Općine Preko:

Udruga žena Luzor – za doprinos u razvoju kulture i tradicije Općine Preko, Udruga mladih Jarac – Lukoran – za doprinos u razvoju društvenog života u Općini Preko, Basket klapa otoka Ugljana – za doprinos u očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, Kamp Ugljan Resort – za doprinos u razvoju turizma Općine Preko, Tomislav Ivanov – za doprinos u promicanju Općine Preko kroz fotografski i snimateljski rad te fra Božo Sučić, gvardijan Samostana sv. Pavla Pustinjaka – za doprinos u području kršćanske duhovnosti te očuvanju kulturno-povijesne i sakralne baštine Općine Preko.

Pročitano 159 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA