Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale odvijat će se u tri faze

Posted On Utorak, 28 rujna 2021 18:09
Radovi će početi u ponedjeljak 4. listopada u dužini od 130 metara od gradskog mosta, najavili su Branko Dukić, Robert Škifić i Božidar Longin Radovi će početi u ponedjeljak 4. listopada u dužini od 130 metara od gradskog mosta, najavili su Branko Dukić, Robert Škifić i Božidar Longin

U ponedjeljak, 4. listopada počinju radovi na rekonstrukciji zaobalnog dijela Liburnske obale, koji će se odvijati u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

„Riječ je o trećoj fazi projekta poznatijeg kao obnova zadarske rive. Uz sanaciju obalnog zida i produljenje gata na rivi, rekonstruirat će se Liburnska obala u dužini od 600 metara, s time da se opločenje mijenja u dužini od 400 metara. Uz to, riješit ćemo oborinsku odvodnju te postaviti dodatne energetske ormariće, što je važan element zbog velikog zahtjeva brodara. Kako bismo izašli ususret građanima i u što manjoj mjeri ometali njihov normalan život, samu rekonstrukciju Liburnske obale smo također podijelili u tri faze kako bi dvije trećine gradilišta uvijek bilo slobodno za parkiranje“, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić na konferenciji za medije održanoj danas na Muraju s kojeg se pruža pogled na obuhvat zahvata u Gradskoj luci.

Izvođači će u posao biti uvedeni 1. listopada, a sami radovi počet će 4. listopada u dužini od 130 metara od gradskog mosta. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o uvođenju posebne regulacije prometa.

Škifić je iskoristio priliku kako bi javnost izvijestio i o napretku radova na drugoj strani Poluotoka, Obali kralja Petra Krešimira IV. Djelatnici Zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. Koper (Republika Slovenija) i Adriaing d.o.o. Buje, u posao su uvedeni krajem srpnja s rokom dovršetka radova od 27 mjeseci.

„Dosad je skinuto kameno opločenje na površini od tisuću kvadrata, napravljeno 144 od ukupno 522 predgotovljenih elemenata, a već je izgrađeno i 12 metara novog nadmorskog zida. Radovi idu prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo sa 70 posto izvedbe dočekati sljedeću turističku sezonu, kako je ne bi ometali kao što nismo ni ovu“, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Prema riječima gradonačelnika Branka Dukića, ovaj projekt je kruna dosadašnjih zahvata na uređenju obalnog pojasa u gradu.

„Politika Grada Zadra je uređivanje svakog obalnog dijela grada. Počeli smo od Jazina pa nastavili preko Punte Bajlo, 1. faze Kolovara i kupališta Jadran, Puntamike i Dikla do Petrčana. Pri kraju je i obnova starog pristaništa na Premudi. Pristanište na Liburnskoj obali je zadnje pristanište kojeg treba urediti za naše otočane, a najvažnije je kako će se radovi odvijati tako da ono uvijek bude otvoreno za otočane. Nastat će mali problem oko parkirališnih mjesta koja će tijekom radova biti reducirana, ali za trećinu. Moramo misliti i na barkajole… Baš zato, ali i zbog potreba turističkih brodova, važno je da radovi budu izvedeni na vrijeme. Svjesni su toga i izvođači radova i Lučka uprava. Vidimo se na obilježavanju završetka radova kada ćemo se svi radovati sjaju naše obale“, rekao je gradonačelnik Dukić.

Predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župana Božidara Longina veseli kako će se, nakon parkinga koji je uređen prije nekoliko godina, ovim projektom sada urediti i obala.

„Naša, Županijska lučka uprava uz podršku resornog Ministarstva, Grada i Županije kroz proteklih nekoliko godina uredila je obalu i šetnicu oko uvale Jazine, a sada će ona dobiti i svoj nastavak te ćemo imati uistinu jednu veliku lijepu šetnicu na koju ćemo biti ponosni.  Izvođačima želim da radove obave kvalitetno i u zadanim rokovima, nadzoru da ih dobro prati, Lučkoj upravi Zadar, kao nositelju projekta, puno uspjeha u njegovoj provedbi, a građanima puno strpljenja da dočekaju povratak svoje rive koja će biti kao što je i opjevana – najljepša riva na svijetu“, poručio je župan Longin.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska-riva.hr/

Pročitano 265 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA